Protest Bomenstichting haalt weer niets uit: nieuwe tramrails mogen er komen

Tramlijn 1 over de Scheveningseweg
Tramlijn 1 over de Scheveningseweg © Maarten Brakema
DEN HAAG - Aanstaande maandag kan gewoon worden gestart met de aanleg van nieuwe tramrails op de Scheveningseweg in Den Haag. De rechter bepaalde vrijdag dat er geen spoedprocedure komt om de bezwaren van de Haagse Bomenstichting te toetsen. De stichting was bang dat boomwortels door de aanleg van de tramrails zouden worden aangetast.
Het is de tweede keer dat de Bomenstichting bakzeil haalt bij de rechtbank. Eerder stapte ze ook al naar de rechter om de kap van 130 bomen langs de Scheveningseweg tegen te gaan. De rechter vond dat er terecht een kapvergunning werd verleend voor 121 bomen. Negen bijzondere bomen mogen voorlopig wel blijven staan.
De bomen moeten wijken voor de vervanging van de tramrails op de Scheveningseweg. Het spoor daar is verzakt en moet worden aangepakt. Er wordt al lange tijd gesteggeld over de wijze waarop de sporen moeten worden vernieuwd met behoud van zo veel mogelijk bomen.

'Bomen kunnen niet volwaardig groeien'

Volgens de Bomenstichting komen de nieuw aan te leggen rails te dicht op de bomen, waardoor er te weinig ruimte is voor de bomen om volwaardig te kunnen groeien. Met het kort geding wilde ze een spoedprocedure starten om alle bezwaren te toetsen.