Man (26) opgepakt in Den Haag voor dreigen met aanslag

De man die verdacht wordt van dreiging tegen Wilders (Still: Youtube)
De man die verdacht wordt van dreiging tegen Wilders (Still: Youtube)
DEN HAAG - Een 26-jarige man is op het Centraal Station in Den Haag aangehouden. In een Facebookfilmpje dreigde de man met een aanslag op Geert Wilders vanwege de cartoonwedstrijd van de PVV.
De melding kwam maandag binnen bij de politie en de verdachte kon dinsdag worden aangehouden, laat de politie weten. Volgens de NOS spreekt de verdachte in het filmpje Urdu, de nationale taal van Pakistan. De man heeft een filmpje, dat opgenomen is in de buurt van de Tweede Kamer, van twaalf minuten op Facebook gezet.
De verdachte zit in volledige beperkingen, dat betekent dat hij alleen met zijn advocaat contact mag hebben. Hij wordt verhoord. Zijn exacte identiteit moet nog worden vastgesteld. Het onderzoek naar het filmpje en de achtergrond van de man is nog in volle gang.

Alle scenario's onderzocht

Omdat het volgens de politie om een ernstige dreiging gaat, is er overleg geweest met justitie en de burgemeester van Den Haag. 'Alle mogelijke opties worden opengehouden en scenario's onderzocht.' De man wordt waarschijnlijk komende vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.
Geert Wilders organiseert later dit jaar een cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed. Morgen is er in Pakistan een protestmars tegen de cartoonwedstrijd van Wilders. Eerder deze maand heeft Pakistan de afgezant van Nederland op het matje geroepen omdat het boos is over cartoonwedstrijd.