'Positiviteit' op expo Islamkunst in Haags Gemeentemuseum

© ANP
DEN HAAG - Het Gemeentemuseum in Den Haag vraagt met een grote expositie aandacht voor de 'schoonheid en positiviteit' van kunstvoorwerpen uit de wereld van de islam. Het museum liet zich bij het maken van de tentoonstelling adviseren door bewoners van diverse Haagse wijken.
Onder de titel Glans en Geluk - Kunst uit de Wereld van de Islam toont het museum van 8 september tot 3 maart driehonderd islamitische kunstvoorwerpen. De verzameling omvat keramiek, glas, metaal, tapijten en zelfs houten deuren, uit de periode 900-1900. De objecten zijn afkomstig uit het Midden-Oosten, Spanje, Italië en China.
De meeste stukken komen uit de eigen collectie van het Gemeentemuseum, dat al meer dan een eeuw islamitische kunst verzamelt. Henri Gallois, die conservator was van 1919 tot 1938, legde een stevige basis voor de collectie en organiseerde in 1927 ook de eerste tentoonstelling van islamkunst ooit in Nederland. 'Er was een groeiende interesse voor historische kunst. Men hoopte ook dat kunst uit de wereld van de islam nieuwe inspiratie kon bieden voor de eigentijdse toegepaste kunst', vertelt conservator Suzanne Lambooy.

Wat wordt er verstaan onder islamitische kunst?

'Het museum is niet over een nacht ijs gegaan', vertelt ze. 'Een half jaar lang is er in de verschillende Haagse wijken gesproken over wat er wordt verstaan onder islamitische kunst en wat er van een tentoonstelling zou worden verwacht. Er wordt een breed beeld gegeven: hoewel sommige moslims er bijvoorbeeld moeite mee hebben dat mensen worden weergegeven, zijn dergelijke afbeeldingen toch te zien', aldus Lambooy.'