Nieuws

Drie maanden cel voor messendreiger Scala College

Man zwaait met messen op schoolplein
Man zwaait met messen op schoolplein © beeld uit video YouTube
ALPHEN AAN DEN RIJN - Ramon M. (45) is dinsdag veroordeeld tot een celstraf van drie maanden waarvan twee maanden en acht dagen voorwaardelijk en een proeftijd van drie jaar. Dat heeft de rechter dinsdag bepaald. De man dreigde op 6 maart met twee grote messen tegen een groep leerlingen van het Scala College in Alphen aan de Rijn.
M. is volgens de rechter verminderd toerekeningsvatbaar en moet daarom onder behandeling blijven. 'De klinische behandeling moet worden voortgezet en uiteindelijk leiden tot begeleid wonen', zei de rechter.
Volgens M. handelde hij uit zelfverdediging, omdat hij 'geterroriseerd' werd door de leerlingen. Drie weken voor het incident werd hij mishandeld door een leerling van de school. 'Ik was wanhopig', zei M. twee weken geleden tijdens de zitting. Op 6 maart knapte er iets bij hem, legde zijn advocaat uit. Zij sprak van 'actie en reactie'.

Spanningen tussen scholieren en verdachte

De rechter hield er rekening mee dat er spanningen waren tussen leerlingen van de school en de verdachte. Toch ging M. met zijn bedreigingen te ver vond de rechtbank: 'Verdachte heeft met zijn gedraging wel de grens van het toelaatbare ver overschreden. Dit heeft ook geleid tot grote schrik en onrust bij scholieren.'
Toch werden de vorderingen tot schadevergoeding afgewezen. Vier scholieren wilden bedragen tussen de vijfhonderd en vijfduizend euro. Het Openbaar Ministerie eiste een celstraf van een half jaar, waarvan vijf maanden en acht dagen voorwaardelijk tegen M.