'Verkrachting Willie Dille vastgelegd op foto's'

DEN HAAG - De verkrachting van het Haagse PVV-raadslid Willie Dille is vastgelegd op foto's. Dat zegt collega-raadslid Karen Gerbrands in een interview met De Telegraaf. Verder zegt Gerbrands dat ze het er niet mee eens is dat er geen onderzoek van justitie komt naar de verkrachtingszaak. Ook zegt ze dat het een leugen is van de Haagse burgemeester Pauline Krikke dat die niet wist waarom Dille geen aangifte wilde doen. Volgens Gerbrands wist de burgemeester dat wel.
Twee weken geleden besloot een meerderheid van de Haagse gemeenteraad dat er voorlopig geen politiek onderzoek komt naar de gang van zaken. En eerder werd al duidelijk dat er voorlopig ook geen onderzoek van Justitie komt naar de ontvoering en verkrachting van Willie Dille.
Gerbrands zegt tegen De Telegraaf dat ze wil dat er alsnog een strafrechtelijk onderzoek komt. Het Openbaar Ministerie zei geen aanknopingspunten te hebben voor zo'n onderzoek. Gerbrands is het daarmee niet eens. 'Volgens Willie zijn er foto's van de verkrachting gemaakt door de daders', zegt ze in de krant. 'Die moeten ergens te vinden zijn.'

'Foto's moeten te vinden zijn'

Volgens haar is het logisch dat een dna-profiel niet meer kan, en dat er waarschijnlijk ook geen bewakingsbeelden zijn snapt ze ook wel. 'Maar er is toch wel een cyberafdeling die de foto's moet kunnen vinden?'
Gerbrands uit ook kritiek op burgemeester Krikke en op de politie. Volgens Gerbrands deed Dille geen aangifte van de verkrachtingszaak omdat de politie haar niet kon garanderen dat de zaak binnenskamers bleef. Dille zou vanwege haar kinderen niet hebben gewild dat de zaak in de openbaarheid kwam.

'Krikke loog over reden om geen aangifte te doen'

Bovendien zou een politieman letterlijk hebben gezegd: 'Ja joh, als je mijn vrouw zou zijn zou ik adviseren om geen aangifte te doen', aldus Gerbrands tegen De Telegraaf. Krikke en de politie verklaarden eerder dat Dille geen aangifte wilde doen, maar dat de burgemeester niet wist waarom Dille dat niet wilde.
'Ze loog in haar verklaring. Dat wist zij namelijk wel, want dat is haar meerdere keren verteld. Door mij en door Willie', tekent de krant op. Gerbrands: 'Dan gaan mijn haren recht overeind staan. Daar word ik zo boos van.' Volgens de PVV-politica zijn politie, justitie en de burgemeester 'over elkaar heen gestruikeld om hun straatje schoon te vegen' en wordt de schuld nu bij Dille gelegd.

Krikke: Onderzoek niet af te dwingen

Tegenover De Telegraaf zegt Krikke veel tijd en moeite in de kwestie te hebben gestoken. Krikke heeft er in gesprekken met Dille en Gerbrands meerdere malen op aangedrongen aangifte te doen, zegt ze. 'Helaas heeft mevrouw Dille geen aangifte willen doen.'
Krikke wijst erop dat burgemeesters geen justitieel onderzoek kunnen afdwingen, omdat het Openbaar Ministerie daar over gaat. Of de burgemeester inderdaad niet wist waarom Dille geen aangifte wilde doen, zoals Gerbrands beweert, blijft onduidelijk. Gebrands wilde haar verhaal alleen tegenover De Telegraaf doen en wil woensdag geen andere media te woord staan. 'Het interview heeft haar echt veel kracht gekost', zegt een PVV-woordvoerder.

Emotioneel filmpje

Dille koos er bijna een maand geleden voor een einde aan haar leven te maken. Een paar dagen voor haar dood publiceerde ze een emotioneel filmpje op Facebook waarin ze zegt te zijn 'ontvoerd, verkracht en mishandeld door een groep moslims omdat ze wilden dat ik mijn mond zou houden in de Haagse gemeenteraad.'
In het filmpje suggereert ze dat collega raadslid Arnoud van Doorn van de Partij van de Eenheid achter de verkrachting zit. Met hem had ze het al langer aan de stok, nadat hij geklaagd zou hebben dat Dille in Rijswijk woonde en niet, zoals verplicht voor een Haags raadslid, in Den Haag.

Van Doorn ontkent

Van Doorn, die ooit zelf namens de PVV in de Haagse gemeenteraad zat voordat hij zich bekeerde tot de islam en overstapte naar de Partij van de Eenheid, weerspreekt de aantijgingen over zijn rol bij de verkrachting met klem. Sinds de uitspraken van Dille zegt hij steeds meer bedreigingen te ontvangen.
Burgemeester Krikke heeft voor deze woensdag een bijeenkomst met alle fractievoorzitters uit de Haagse gemeenteraad belegd. Daarin wordt uitgebreid besproken hoe de raad verder moet na de dood van Dille. Het gesprek vindt plaats achter gesloten deuren.