Meeste regen valt in Nieuwkoop: fietstunnel onder water, straten staan blank

NIEUWKOOP - Nergens in het land heeft het woensdag meer geregend dan in Nieuwkoop. In het dorp viel volgens Weeronline 130 milimeter water. Daarmee spande Nieuwkoop de kroon, op een dag dat er op veel plaatsen in de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht 40 tot 70 milimeter neerslag viel en soms zelfs nog meer. 'Bijzonder veel', aldus het weerbureau.
De fietstunnel in Nieuwkoop onder de N231, bij de Kennedylaan, is volledig onder water gelopen. Mensen maakten daar gretig gebruik van door erin te zwemmen en van de viaduct af te springen. Bij een bewoner van het dorp is bovendien een stuk van de schoorsteen afgebroken.
En daar bleef het niet bij in de gemeente Nieuwkoop. Zo is ook de wijk De Verwondering in Nieuwveen onder water gelopen. Volgens een bewoner komen er zelfs rivierkreeften naar boven. De brandweer moest meerdere keren uitrukken om kelders en ondergelopen garages leeg te pompen. 'Aan het eind van de middag zijn de laatste kazernes pas teruggekomen', aldus een woordvoerder.

Neerslagsom loopt nog verder op

Omdat er een hele reeks van buien over Nieuwkoop trekt, loopt de neerslagsom in de komende uren nog verder op. Ook in Woerden (Utrecht) was het extreem nat: daar viel 97 millimeter. Normaal valt in een hele maand gemiddeld 78 millimeter. Ook in Bodegraven (78 millimeter), Berkel en Rodenrijs (60 millimeter) en Zoetermeer (58 millimeter) regende het fors.
Wegens de hevige regenval in het gebied heeft het waterschap De Stichtse Rijnlanden maatregelen getroffen om water af te voeren. Zo is de keerdeur bij gemaal de Aanvoerder in Utrecht opengezet en watert de Leidsche Rijn af richting Amsterdam-Rijnkanaal. Ook een gemaal in Lopik maalt op volle kracht, aldus het waterschap.

Felle onweersbuien verwacht

Komende uren kan er nog wat water bijkomen. Vooral in het zuiden van het land worden felle onweersbuien verwacht. De buien boven het westen nemen langzaam in activiteit af.