'Weinig interesse in slavernijmonument Den Haag'

Het slavernijmonument in Amsterdam
Het slavernijmonument in Amsterdam © ANP
DEN HAAG - Er is weinig interesse voor het oprichten van een slavernijmonument in Den Haag. Dat antwoordt het stadsbestuur op vragen van de PvdA.
'Diverse keren hebben er overleggen plaatsgevonden met vertegenwoordigers uit de Afro-gemeenschappen in Den Haag, over een mogelijke herdenkingsmonument slavernij. In tegenstelling tot Amsterdam en Rotterdam bleek de interesse voor het oprichten van een slavernijmonument in Den Haag, met name onder de Afro-Surinaamse gemeenschap, niet groot te zijn', schrijft het stadsbestuur.
Het Haagse PvdA-raadslid Mikal Tseggai had vragen gesteld aan het stadsbestuur. 'Zou het niet mooi zijn als juist Den Haag, de stad van Vrede en Recht, zich hard zou maken voor een officiele herdenking', vertelde ze eerder aan mediapartner Den Haag FM. Ook wilde ze kijken of er een Haags slavernijmonument in Den Haag kan komen.

'Initiatieven op het terrein van gemeenschappelijk erfgoed'

'Door het Haags Historisch Museum is enkele jaren geleden een platform ingesteld, bestaande uit vertegenwoordigers van Haagse erfgoedinstellingen en vertegenwoordigers van migrantenorganisaties. Het doel was initiatieven ontwikkelen op het terrein van het gemeenschappelijke erfgoed, inclusief slavernij', valt er verder te lezen in de beantwoording van de vragen.
Het stadsbestuur refereert hier onder andere aan het Keti Koti Festival, dat dit jaar voor het eerst in Den Haag werd georganiseerd. Keti Koti wordt gehouden op 1 juli. Op die dag wordt de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen herdacht.