Meer aangiftes tegen waterpolocoach Koen P.

DEN HAAG - Tegen de Leidse waterpolocoach Koen P. (32), die wordt verdacht van verkrachting en ontucht met twee minderjarigen, zijn nog vier aangiftes gedaan. Dat bleek vrijdag tijdens de eerste voorbereidende zitting in de rechtbank. P. blijft voorlopig vastzitten, heeft de rechter besloten.
Koen P. zei in de rechtszaal met trillende stem: 'Ik heb iets gedaan wat niet mag. Ik had de oudere en wijzere moeten zijn in dit geval'. Hij heeft een verklaring afgelegd over de ontucht, maar ontkent de verkrachting van een 16-jarige waterpolospeelster tijdens een traingskamp in Servië.
De advocate van P. haalde een dagboekfragment aan van de speelster die verkracht zou zijn. Het meisje schrijft in haar dagboek: 'Het was op 30 april 2017 in Servië. Ik ben in de nacht naar het paviljoen, naar de kamer van Koen gegaan. Ja het klopt, ik heb sex gehad met mijn 31-jarige trainer. Ik vond het geweldig.'

Nooit onder druk gezet

Over de ontucht zei de advocate van P.: 'Hij heeft grenzen overschreden en is zich daarvan ook bewust.' Het andere meisje (15) heeft hij nooit onder druk gezet, verklaarde P. Over de vier andere aangiftes wil hij niets zeggen. Zijn advocaat noemde het 'een emotionele en beladen zaak'.  is. Ze vroeg om schorsing en wil dat Koen P. voorlopig vrijkomt.
Het OM wil dat de 32-jarige Koen P. langer vast blijft zitten. 'Het is niet uit te leggen aan de maatschappij dat hij nu al vrij zou komen', zegt de officier van justitie. Veel getuigen moeten nog worden gehoord en volgens het OM zijn sommigen bang voor de vrijlating van Koen, omdat hij hen dan zal proberen op te zoeken. De rechter besluit uiteindelijk om Koen P. langer in de cel te houden.

Toch verkrachting

Het dossier in de zaak telt 500 pagina's en het onderzoek is nog niet afgerond. Het Openbaar Ministerie houdt - ondanks het dagbroekfragment- vast aan verkrachting. 'We zoeken nog uit wat er voorafgaand is gebeurd en daarna en gaan niet af op een stukje korte tekst,' zei een persofficier. P. zou na de verkrachting nog meerdere keren met het meisje hebben gezoend en orale seks met haar hebben gehad. Alles zou hebben plaatsgevonden tussen het voorjaar van 2017 en de zomer van 2018.

Koen P. was lange tijd coach bij waterpolo -en zwemvereniging ZVL 1886 uit Leiden. Hij vertrok in 2014 en werd toen assistent bondscoach voor het nationale jeugdwaterpoloteam. Daarnaast was hij sinds 2016 actief bij het Regionaal Trainingscentrum (RTC) Waterpolo Leiden, waar hij jong talent trainde. Hij zou na de zomer van start gaan als coach van de heren van ZVL, maar in juni werd hij opgepakt.
Geen namen slachtoffers
De slachtoffers waren niet aanwezig in de rechtbank. De meisjes zijn inmiddels 16 en 17 jaar. Ze worden bijgestaan door advocaat Richard Korver. Hij vroeg de rechter om de namen van de waterpolospeelster niet te noemen in verband met de privacy. De ouders van Koen P. zaten wel in de zaal.