Nieuwe campagne tegen meningokokkenbacterie van start

Vaccinatie tegen meningokokken.
Vaccinatie tegen meningokokken. © ANP
REGIO - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) lanceert maandagmiddag een nieuwe vaccinatiecampagne tegen de Meningokokkenziekte, gericht op jongeren. Vanaf komend weekend krijgt iedereen in het jaar waarin hij 14 wordt een uitnodiging voor een prik tegen deze gevaarlijke bacterie. Aanleiding is de toename van het type W van de ziekte, die in tegenstelling tot andere typen gevaarlijk is voor jongeren.
Sinds 2002 bestaat er voor jonge kinderen een landelijk vaccinatieprogramma voor type C van de Meningokokkenziekte. Afgelopen voorjaar is dit vervangen door een uitgebreider vaccin. Om de jongeren van nu alsnog te beschermen, krijgen zij nu de mogelijkheid tot een extra vaccinatie.
Onderdeel van de campagne is website Deelditnietmetjevrienden.nl, waarop uitleg staat over de ziekte en jongeren aan het woord komen die eerder besmet zijn geweest. De Meningokokkenziekte is overdraagbaar van mens op mens en kan in het ergste geval leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging.

Toename

Tot 2002 kampten in Nederland jaarlijks 400 tot 600 met een 'invasieve' Meningokokkenziekte, waarbij de bacterie diep in het lichaam doordrong en grote schade aanrichtte. Na een flinke daling, neemt het aantal ziektegevallen de afgelopen jaren weer toe (100 tot 200), voornamelijk door toedoen van het type W.