Shell investeert miljoenen in nieuwe Haagse campus

Het Shell-hoofdkantoor aan de Carel van Bylandtlaan.
Het Shell-hoofdkantoor aan de Carel van Bylandtlaan. © Google Streetview
DEN HAAG - Shell gaat de komende jaren meer dan 200 miljoen investeren in een nieuwe Shell-campus in Den Haag. Het gaat om de renovatie en uitbreiding van het huidige monumentale hoofdkantoor van het bedrijf aan de Carel van Bylandtlaan.
Het bedrijf verwacht de komende jaren ook honderden banen te creëren bij de New Energies-divisie, waarvan het wereldwijde hoofdkantoor op de nieuwe campus komt. Die tak richt zich onder andere op energievormen die minder CO2 uitstoten, zoals zonne- en windenergie en biobrandstoffen. Shell zou de New Energies-activiteiten de komende jaren willen uitbreiden tot een groot onderdeel van het bedrijf.
Shell wil in Den Haag een moderne campus bouwen waar ook New Energies wordt gehuisvest. Het bedrijf kondigde al eerder aan zijn hoofdkantoor te gaan renoveren. Het monumentale pand stamt uit 1917 en is een van de oudste Shell-kantoren in Nederland. Het gebouw werd destijds gebouwd in opdracht van de Bataafse Petroleum Maatschappij (een voorloper van Shell) door de Bataafsche Aanneming Maatschappij, een voorloper van de huidige BAM Groep. De huidige renovatie wordt opnieuw door BAM uitgevoerd.

Opsteker

De investering is een opsteker voor de stad, vindt Richard de Mos, wethouder Economie. 'Dat is heel veel geld. Dat is goed nieuws voor de stad, want het levert veel banen op', aldus de wethouder. 'Complimenten aan Shell voor deze geweldige investering.'
Burgerbeweging Den Haag Fossielvrij, die vorige week een oliebuizenprotest hield voor het Haagse stadhuis, reageert sceptisch op het nieuws. 'Voor het klimaat maakt het niet uit hoeveel Shell in schone energie investeert. Voor het leven op aarde is er pas goed nieuws als Shell de olie- en gasproductie met grote stappen naar beneden brengt. Maar dat doen ze niet. Vergelijk het met de badkamer dweilen met je modderlaarzen aan. En dan tegen jezelf zeggen dat je goed bezig bent.'