Delfland gaat strijd aan met 'horrorplant' in duingebied Solleveld

Duingebied Solleveld
Duingebied Solleveld | Foto Dennis van Schie © Dennis van Schie
MONSTER - Het Hoogheemraadschap van Delfland is in duingebied Solleveld bij Monster een groot offensief gestart tegen de Japanse duizendknoop. Deze 'horrorplant' woekert enorm en beschadigt andere bloemen en planten.
De Japanse duizendknoop wordt gezien als de meest agressieve groene indringer: hij groeit zo hard (soms wel twee tot drie meter per jaar) dat hij snel een gesloten bladerdek vormt. Hierdoor worden andere planten overgroeid en op den duur zelfs verdrongen.
'Als het gehele kustgebied dichtgroeit met duizendknoop kan er geen verstuiving plaatsvinden, waardoor de duinen niet kunnen meegroeien met de zeespiegel', laat het hoogheemraadschap weten.

Meerdere keren maaien

Bestrijden gebeurt met de hand, maar ook met machines. Dat maaien gebeurt meerdere keren per half jaar zodat de duizendknoop wordt uitgeput. Ook wordt een deel van het duingebied bij Monster afgegraven. Om te voorkomen dat wortels en stengels zich verspreiden en ontwikkelen tot nieuwe haarden wordt de werklocatie afgezet met doeken van minstens anderhalf meter hoog.