Shell investeert in de regio, wie profiteert?

DEN HAAG - Met de aankondiging dat oliemaatschappij Shell miljoenen gaat investeren in Den Haag, gingen onder meer bij het college van burgemeester en wethouders de vlaggen uit. Over vijf jaar moeten er vijf- tot zevenhonderd nieuwe banen op het gebied van nieuwe energie zijn. Maar, wie profiteert er van de aanwezigheid van zo'n multinational?

Cijfers van werkgeversorganisatie VNO-NCW wijzen nadrukkelijk naar het midden- en kleinbedrijf (mkb). Multinationals als DSM en Shell steken veel geld in onderzoek en ontwikkeling. Uit een inventarisatie blijkt dat de grootste bedrijven bij elkaar 1,4 miljard euro aan innovatie in Nederland uitgeven. Daarvan profiteren naar schatting tussen de vijf- en zevenhonderd mkb-bedrijven.

Vooral start-ups worden gezien als interessante partij om samen mee te werken. Die bedrijven hebben vernieuwende ideeën, waar grote bedrijven als Shell van hopen te profiteren. Het feit dat het olieconcern 172 miljoen euro investeert in zijn hoofdkantoor en daarbij de onderzoekstak New Energies in Den Haag vestigt, betekent daarom ook veel.

Zoetermeerse start-up LG Sonic

Daar kan het Zoetermeerse bedrijf LG Sonic, dat zijn succes voor een deel toeschrijft aan de oliemaatschappij, over meepraten. Vier jaar geleden begon het bedrijf als start-up. Een jaar later won het de Lifewire-prijs van Shell Nederland. Het leverde LG Sonic de start op waar het van gedroomd had.

'Naast het feit dat we veel hebben gehad aan de coach en trainingen die we van Shell kregen, kregen we ook meer naamsbekendheid', zegt directeur Yousef Yousef. LG Sonic maakt machines waarmee algen kunnen worden bestreden. De machines drijven in het water en maken gebruik van ultrasone geluidsgolven.

Van vier naar twintig werknemers

Die uitvinding leverde Yousef de titel op van 'meest innovatieve, jonge ondernemer van het jaar'. Zijn machines drijven nu in het water van Japan tot aan Colombia. Het bedrijf groeide sinds 2014 uit van vier man personeel tot een bedrijf met twintig werknemers.

Volgens de directeur had zijn bedrijf nooit de stap kunnen zetten naar een volwassen bedrijf, zónder de hulp van een multinational. 'Je moet het uiteindelijk natuurlijk als bedrijf zelf doen. Maar, de begeleiding die we hebben gekregen - adviezen en het netwerk dat we konden gebruiken - is goud waard gebleken.'

Bereid om te investeren

En uiteraard is ook wethouder Richard de Mos blij. 'Shell is ook bereid om in de regio te investeren - en een goede partner', zegt de Mos. 'En als zij zo'n nieuwe campus neer gaan zetten in Den Haag, dan is dat goed voor de regio en goed voor de werkgelegenheid.'

Shell hoopt de nieuwe campus in 2023 af te hebben.

LEES OOK: Shell investeert miljoenen in nieuwe Haagse campus

Meer over dit onderwerp:
SHELL NEW ENERGY CAMPUS DEN HAAG LG SONIC
Deel dit artikel: