Oefenen voor Prinsjesdag: dit weekend 'generale repetitie' in Den Haag

DEN HAAG - Nog een kleine week en dan is het Prinsjesdag. De voorbereidingen voor Prinsjesdag zijn dan ook in volle gang. Vanaf zaterdag wordt er flink geoefend om de dag soepel te laten verlopen. Drie dagen staat alles in het teken van deze 'generale repetities'.

Zaterdagmiddag vanaf 14.00 uur oefent de Koninklijke Marechaussee op het Lange Voorhout in Den Haag de bereden ere-escorte met muzikale medewerking van het Trompetterkorps.

Zondag vindt de generale repetitie plaats van de koninklijke stoet van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal. Ook dit jaar zal de Glazen Koets weer van stal worden gehaald; de Gouden Koets is nog altijd niet klaar voor gebruik in verband met een ingrijpende restauratie.

Rookbommen en gillende mensen

Maandagochtend kunnen de paarden op het strand van Scheveningen aan lawaai wennen: rookbommen, kanonschoten en gillende mensen. Het publiek langs de kant wordt opgeroepen om zoveel mogelijk herrie te maken. Deze training moet voorkomen dat de paarden tijdens Prinsjesdag onrustig worden en op hol slaan.

Ook maakt Den Haag zich op voor het Prinsjesfestival, dat voor de zesde keer wordt gehouden. Het festival, dat inmiddels traditie aan het worden is, vindt plaats in de week voor en op Prinsjesdag. Dit jaar is het thema, u leest het goed, 'Democratie: Van ons! Voor ons! Door ons! Over toekijken of meedoen in onze democratie'.

'Feest voor iedereen'

Gelderland is dit jaar de provincie die extra uitgelicht wordt; op deze manier wil het festival een brug slaan van de hofstad naar de rest van het land. Zo wil het festival 'ervoor zorgen dat het feest van de democratie geen Haags feestje is, maar een feest voor iedereen'.

Bij Omroep West kun je 18 september de hele dag alles over Prinsjesdag volgen. Vanaf 6.00 uur zijn onze verslaggevers op pad en houden ze je via ons liveblog en op Radio West op de hoogte van de wegafsluitingen, de mooiste hoedjes en de politieke ontwikkelingen.

LEES OOK: Alles wat je moet weten over Prinsjesdag 2018: de route van de Glazen Koets en de afsluitingen

Meer over dit onderwerp:
PRINSJESDAG 2018 DEN HAAG KONINGSHUIS
Deel dit artikel: