Bouwmeester wint medalrace en pakt goud, Zegers en Van Veen zegevieren zonder te varen

REGIO - Marit Bouwmeester heeft de wereldbekerwedstrijd in Enoshima op haar naam geschreven. De in Voorburg woonachtige zeilster won zondag in de Laser Radial de medalrace op het water waar over twee jaar de Olympische Spelen zijn.

Bouwmeester kwam uit op 30 punten en bleef de Zweedse Josefin Olsson (51 punten) voor. De Belgische Emma Plasschaert eindigde met 57 punten als derde. De Haagse Daphne van der Vaart werd zevende en haar stadgenote Maxime Jonker tiende.

Olympisch- en drievoudig wereldkampioene Bouwmeester stelde zaterdag deelname aan de Olympische Spelen van Tokio in 2020 al veilig. Datzelfde gold voor de Haagse windsurfster Lilian de Geus in de RS:X-klasse.

Gebrek aan wind

Afrodite Zegers-Kyranakou uit Den Haag en Anneloes van Veen uit Naaldwijk behaalden zondag in de 470-klasse goud zonder te varen. De organisatie kon de medalrace vanwege een gebrek aan wind niet door laten gaan. Zegers en Van Veen gingen na acht races met 29 punten aan de leiding.

De Japanse vrouwen Ai Kondo Yoshida en Miho Yoshioka volgden met 33 punten, voor de Italiaanse zeilsters Benedetta Di Salle en Alessandra Dubbini met 34 punten. Dat is nu ook de eindstand. 'Gewonnen zonder te varen, dus dat is wel een beetje gek', aldus Veen. 'We mogen niet klagen natuurlijk.'

Ook goud voor Kiran Badloe

Kiran Badloe (Den Haag) won zaterdag de wedstrijd in Enoshima in de RS:X-klasse. Hij finishte de medalrace als tweede en pakte meer dan genoeg punten voor het goud. Goede vriend en concurrent Dorian van Rijsselberghe kwam als negende over de finishlijn en sloot de wedstrijd ook af als negende.

Van de Nederlanders plaatsten alleen De Geus en Bouwmeester zich in Enoshima voor de Spelen. In de andere olympische klassen met Nederlandse medaillekandidaten loopt de olympische kwalificatieprocedure minimaal nog door tot in 2019.