Snelfiets TU Delft haalt 120 kilometer en wint WK

DELFT - Met 120 kilometer per uur op je fiets - je leest het goed, fiets- door de woestijn racen. Kopvrouw Lieke de Cock wist met een aerodynamische hightech-ligfiets deze topsnelheid te bereiken. De Cock maakt deel uit van het team met studenten van de TU Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam die dit weekend het wereldkampioenschap Snelfietsen op hun naam wist te zetten.

Het studententeam deed deze week in de Nevadawoestijn in Amerika mee aan de World Human Powered Speed Challenge. Dit is een internationale competitie waarin snelle aerodynamische fietsen en topsporters strijden om de hoogste snelheid. Lieke de Cock en Jennifer Breet raceten voor de Delftse en Amsterdamse studenten in de categorie vrouwen en wonnen het wereldkampioenschap door eerste en tweede te worden.

De Cock noemde de omstandigheden ideaal: een kaarsrechte weg van 10 kilometer lang met weinig luchtweerstand wegens de lage luchtdichtheid in het woestijngebied op 1300 meter hoogte. Breet haalde met een snelheid van 117 kilometer per uur de tweede plek. Het wereldrecord staat overigens op naam van de Française Barbara Buatois, met 121,8 kilometer per uur.

LEES OOK: Delftse studenten fietsen 74 kilometer per uur over landingsbaan

Meer over dit onderwerp:
TU DELFT WK SNELFIETSEN NEVADAWOESTIJN
Deel dit artikel: