Tot vijf jaar cel geëist tegen trio na cokevondst in Den Hoorn

DEN HOORN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag vijf jaar cel geëist tegen twee mannen die verdacht worden van het bezit van 615 kilo cocaïne. De partij, met een waarde van zo'n zestien miljoen euro, werd in de avond van 9 november gevonden in een loods aan de Vrij-Harnasch in Den Hoorn. Tegen een derde verdachte eiste het OM 2,5 jaar omdat hij zijn loods beschikbaar had gesteld.

Rond 21.30 uur viel een arrestatieteam daar binnen en hield twee verdachten, Bart M. (51) uit Bussum en Hagenaar Stefano Z. (49), aan. Een derde verdachte, Brent van D. (44) werd een dag later in zijn huis in Den Haag aangehouden. Bij de inval werden 31 dozen met cocaïne gevonden. Daarnaast werd ook vijf kilo coke ontdekt, die zat in een bigshopper.

De mannen kwamen in beeld bij de politie na een grote actie tegen de handel in harddrugs en witwassen, op 19 april 2016. Daarbij werden op verschillende plekken invallen gedaan. Daarna zijn de verdachten geobserveerd, afgeluisterd en gevolgd met peilbakens onder hun auto. Dat onderzoek leidde uiteindelijk naar de loods in Den Hoorn.

Een klein vrachtwagentje

Een getuige zag daar in de nacht van 8 op 9 november dat er een klein vrachtwagentje naar binnen reed, om pas de volgende ochtend rond vier uur weer buiten te rijden. Het OM vermoedt dat toen de drugs is uitgeladen. Volgens justitie waren de twee verdachten, Van D. en M. die nacht in de loods. En hebben zij de drugs ingepakt.

Dat zou volgens de officier blijken uit DNA-sporen die gevonden zijn. Zo is er DNA van de drie verdachten gevonden, onder meer op een taperoller. Die zou gebruikt zijn om de dozen in te pakken, zei de officier van justitie tijdens de zitting. Ook werden een vacuumapparaat, mondkapjes en latexhandschoenen gevonden.

'Coke onderdeel van een grotere partij'

Naast het gereedschap werd in de loods een blaadje van een notitieblok met daarop getallen gevonden. Volgens het OM betrof het een verdeling van de drugs in kilo's. De som van de getallen was 2248. 'De politie concludeert op basis van het getal 2248 dat de partij in de loods waarschijnlijk onderdeel uitmaakte van een nog grotere partij', zei de officier van justitie.

De drie verdachten beriepen zich tijdens de zitting vooral op hun zwijgrecht. Van D. en Z. ontkende dat ze iets met de zaak te maken hebben. De advocaten van de mannen vroegen om vrijspraak. Over twee weken doet de rechter uitspraak.


Meer over dit onderwerp:
DEN HOORN COCAïNE COKE
Deel dit artikel: