Verdachten ontkennen betrokkenheid bij aanslag Delft

DELFT - Dean P. (23) mag zijn proces in vrijheid afwachten, dat heeft de rechtbank maandag beslist. P. is één van de twee verdachten die werd aangehouden nadat er afgelopen mei granaten ontploften bij coffeeshops in Delft. De tweede verdachte, Michael B. (41) blijft vastzitten. Justitie verdenkt hem van het gooien van de granaten. Zijn DNA is gevonden op de twee explosieven. Beide mannen ontkennen.
De granaten die gegooid worden naar coffeeshop The Future in de Peperstraat en The Game in de Breestraat op de ochtend van 17 mei in Delft zijn gevuld met metalen balletjes. In de gevels zitten tientallen kleine gaatjes. Een voorbijganger raakt lichtgewond. De daders vluchten op een scooter.
Op 12 juni worden Dean P. en Michael B. aangehouden in Noordwijk. Terwijl een observatieteam van de politie toekijkt, vinden agenten in hun auto handgranaten en pistolen. Volgens de verdediging van B. is de doorzoeking van de auto onrechtmatig. Het Openbaar Ministerie wijst erop dat er op dat moment een noodverordening van kracht is, na een serie brandstichtingen.

Weduwe Piet Pronk

Na de aanhouding van de twee wordt ook een 30-jarige vrouw opgepakt. Het is de weduwe van de overleden Delftse crimineel Piet Pronk. Zij is ook verdachte, maar haar zaak wordt maandag niet behandeld.
Verdachte Michael B. (41) werd in 2000 veroordeeld voor de Scheveningse badkuipmoord. Daarbij werden drie Ieren omgebracht. Hij krijgt in hoger beroep 16 jaar cel en tbs. Drie jaar geleden komt B. vrij. In deze zaak wordt hij ervan verdacht de granaten naar de coffeeshops te hebben gegooid.

'Geweld moet stoppen'

Het OM wil dat B. vast blijft zitten. Officier van jusitie Wouter Bos omschrijft hem als 'iemand die kennelijk in staat is tot ernstige geweldsmisdrijven'. 'Delft wordt geteisterd door een golf van ernstige geweldsdelicten,zei Bos. 'Dat moet stoppen.'
B. ontkent. 'Er zijn twee verklaringen die in de richting van het tegendeel wijzen', zei zijn advocaat. Volgens de vriendin van B. was hij bij haar die nacht. De verdediging vraagt zich af of B. de man is op de beelden die beveiligingscamera's maakten. Dat zijn DNA is gevonden op 'een verplaatsbaar object' zegt niks, vindt hij.


Vriendin op punt bevallen

De andere verdachte, Dean P. wordt ervan verdacht een handgranaat en vuurwapens in zijn bezit te hebben gehad. Daarbij zou hij een automatisch wapen te koop hebben aangeboden. P. was voorafgaand aan de zaak onder voorwaarden vrij. Zijn vriendin staat op het punt van bevallen. Een dag na de bevalling zou hij zich moeten melden bij de gevangenis. P. wordt niet verdacht van de aanslag op coffeeshops 'maar we hebben wel aanwijzingen daarvoor', zei het OM.
Justitie wilde dat beide mannen voor observatie naar het Pieter Baan Centrum (PBC) zouden gaan. Over P. zegt het OM: 'Hij heeft een flink strafblad met geweldsdelicten.' Ook hint de officier van justitie erop dat er mogelijk tbs geëist zal worden. Beide mannen hebben tot nu toe niet willen meewerken aan het onderzoek en zijn dat ook niet van plan.

B. zal niet meewerken

De advocaat van P.: 'Hij zit vast voor wapenbezit, heeft geen strafblad op dit gebied. Uit een rapport blijkt dat hij goed functioneert in de maatschappij. Behalve een dip dit jaar na het overlijden van zijn zoontje.' Ook B. zal niet meewerken, aldus zijn advocaat. De rechter beslist uiteindelijk dat een opname in het PBC niet nodig is.
Tijdens de zitting blijkt dat het onderzoek nog in volle gang is. Zo onderzoekt justitie de scooter die gebruikt is bij de aanslagen. Ook wordt een tas onderzocht die in de Suzuki lag waar B. en P. in zaten. De politie vergelijkt die met het exemplaar dat de schutter droeg op 17 mei.

Maskers in huis

Daarnaast worden ook maskers onderzocht die gevonden zijn in het huis van de vrouwelijke verdachte in Rijswijk. Bij de vrouw werden ook wapens en drugs ontdekt. Ook wordt er op verzoek van de verdediging van B. nog een zestal getuigen gehoord.  
Een volgende zitting in deze zaak vindt op 18 december plaats. Net als op deze zitting, zal ook dan de zaak niet inhoudelijk worden behandeld.