Nieuws

Inwoners Zwammerdam moeten meer baby's maken: 'Wij noemen het dorp tijdelijk Zwangerdam'

ZWAMMERDAM - Inwoners van Zwammerdam moeten aan de bak om de vergrijzing tegen te gaan. Dat is de boodschap die de plaatselijke voetbalvereniging wil uitdragen met een ludieke romperactie. Op korte termijn lijken er geen nieuwe huizen te worden gebouwd waar jonge gezinnen kunnen gaan wonen en daarom wil de voetbalclub dat mensen zelf aan de slag gaan door baby's te maken.
'Wij noemen het dorp tijdelijk Zwangerdam', zegt Jaap Peters, voorzitter van de voetbalvereniging. 'Als we nu toch nog minstens vijf jaar moeten wachten op woningbouw, moeten we zelf maar wat doen in de tussentijd.' De voetbalvereniging heeft alvast speciale rompertjes laten bedrukken voor toekomstige leden.
De vergrijzing is een zorgenkindje van de gemeente Alphen aan den Rijn, waar Zwammerdam onder valt. Tien jaar geleden zaten er nog 260 kinderen op basisscholen in het dorp. Nu zijn dat er nog maar 102. 'Sinds 1984 zijn er geen nieuwbouwwijken meer neergezet en ook nauwelijks huizen gebouwd. En dat merk je 35 jaar later', zegt Peters.

Gemeente Alphen

De belangenvereniging van Zwammerdam heeft er bij de gemeente Alphen aan den Rijn op aangedrongen dat er zestig tot honderd nieuwe woningen nodig zijn de komende vijf jaar voor de leeftijdscategorie 18 tot 35 jaar om Zwammerdam vitaal te houden. De gemeente Alphen moet op haar beurt met de provincie Zuid-Holland overeenstemming zien te bereiken over nieuwbouw, omdat de bouw van nieuwe huizen niet ten koste mag gaan van het groene karakter van Zwammerdam.
Een inwoner vertelt dat zijn dochter graag in Zwammerdam wil blijven wonen, maar dat het nog maar de vraag is of dat lukt. En een dorpsgenoot stelt dat Zwammerdam behoefte heeft aan betaalbare koopwoningen voor starters en nieuwe huurhuizen.

Tijd voor actie

Dat er iets moet gebeuren om te voorkomen dat het dorp uitsterft, staat wel vast voor Peters. 'Er is hier ooit een tijd geweest dat er misschien wel vijftig winkels waren. Nu is dat er nog maar één, een bakker.'