Armeens gezin opgevangen in kerk in Katwijk: 'we hebben rust nodig'

KATWIJK - De Armeense jonge vrouw Hayarpi heeft met haar ouders, broer en zus kerkasiel gekregen in de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) Katwijk. Hayarpi, haar ouders, broer Warduhi (19) en zusje Seyran (14) dreigen te worden uitgezet naar Armenië. 'We hebben rust nodig', zegt de 20-jarige Hayarpi geëmotioneerd.

Woensdagnacht vroegen ze hulp van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) Katwijk. Het gezin is lid van dit kerkgenootschap. Voorganger Folkert Rinkema zegt dat de kerk uit naastenliefde de deur heeft geopend. 'Het gezin blijft een week in de kerk om tot rust te komen', zegt hij. 'Daarna zien we weer verder'.

Het gezin verbleef de afgelopen negen jaar in Nederland. Woensdag demonstreerden ongeveer honderd mensen tegen hun uitzetting. Op de demonstratie sprak Hayarpi de aanwezigen toe en droeg ze een gedicht voor. Ze riep de politiek op tot een pardon voor de ongeveer 400 kinderen die met uitzetting worden bedreigd.

Gezin moet tot rust komen

De demonstratie werd georganiseerd door De Goede Zaak en Defence for Children. Bij de bijeenkomst was volgens de woordvoerder van De Goede Zaak ook een lokaal raadslid van de ChristenUnie aanwezig die haar steun uitsprak voor Hayarpi, die zelf ook lid is van die partij.

Volgens Esther van Dijken van de PvdA, die zich ook inzette voor een verblijfsvergunning voor de kinderen Lili en Howick, is het gezin woensdagavond 'opgevangen in de kerk om tot rust te komen'. Het initiatief kwam daarbij van de dominee, die hun aanbood naar de kerk te komen waar ze lid van zijn. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt omwille van de privacy niet op individuele zaken in te kunnen gaan.


Meer over dit onderwerp:
ARMENIE KATWIJK
Deel dit artikel: