Verzoek nabestaanden Mitch Henriquez afgewezen: namen agenten blijven geheim

© archief
DEN HAAG - De nabestaanden van Mitch Henriquez kunnen de namen van de agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van de Arubaan niet opvragen bij de civiele rechter. De Hoge Raad heeft vrijdag bepaald dat de familieleden de namen alleen aan de strafrechter kunnen vragen 'aangezien zij die namen uitsluitend hebben gevraagd met het oog op het strafproces'.
Henriquez overleed na zijn arrestatie in juni 2015 tijdens het muziekfestival Night at the Park in het Haagse Zuiderpark. Hij had tegen agenten geroepen dat hij een wapen bij zich had, waarna hij op zijn kruis wees. Vijf agenten waren er nodig om Henriquez onder bedwang te krijgen. Daarbij maakte de politie grote fouten: Henriquez overleed door zuurstoftekort als gevolg van politiegeweld, onder meer een omstreden nekklem.
Twee van de agenten zijn strafrechtelijk vervolgd en werden eind vorig jaar veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. Ze gingen in hoger beroep tegen de veroordeling. Die zaak begint waarschijnlijk op 13 november.

Procedures

De familie van Henriquez heeft tot nu toe tevergeefs vele procedures aangespannen om de namen van de agenten te achterhalen voor hun rouwverwerking. In het strafproces zijn de namen van de agenten - tijdens het strafproces 'DH01' en 'DH02' genoemd - ook nooit genoemd, met het oog op hun veiligheid. Ze werden namelijk ernstig bedreigd.
LEES OOK: