Delftse team wint alsnog Solar Challenge: 'Super onverwacht, echt een fantastische dag dit!'

Het Nuon Solar Team van de TU Delft wint de Sasol Solar Challenge
Het was nagelbijten voor het Nuon Solar Team van de TU Delft, maar het is ze tóch gelukt. Ze hebben de overwinning gepakt in de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika, een race voor zonnewagens. 'Het was een bloedspannende race. Pas in de laatste kilometers wisten we de overwinning binnen te halen', aldus Luka Jaksic van het Nuon Solar Team. © Jorrit Lousberg
DELFT - Het was nagelbijten voor het Nuon Solar Team van de TU Delft, maar het is ze tóch gelukt. Ze hebben de overwinning gepakt in de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika, een race voor zonnewagens. 'Het was een bloedspannende race. Pas in de laatste kilometers wisten we de overwinning binnen te halen', aldus Luka Jaksic van het Nuon Solar Team.
De blijdschap onder de teamleden is extra groot, omdat het er vrijdag nog op leek dat hun kansen verkeken waren. Het team moest namelijk 116 kilometers inleveren, waardoor zij hun koploperspositie verloren aan titelconcurrent Tokai uit Japan.
Het Delftse team moest hun voorsprong inleveren, nadat een van de teamleden zijn tas in de stategiewagen van Tokai gegooid. Hoewel dat volgens het Nuon Solar Team per ongeluk ging, hebben de Japanners bij de raceorganisatie een klacht ingediend wegens spionage.
Inhalen van achterstand
'We hebben alles op alles gezet die achterstand in te halen', vertelt een optogen Luka. 'In de laatste etappe hebben we bijvoorbeeld gebruik gemaakt van onze innovatie 'Intelligent Cruise Control'. Dat is een systeem dat zich aanpast aan de omgeving. Als er een berg aankomt bijvoorbeeld, past de wagen daarop het vermogen aan.'
Tijdens de Sasol Solar Challenge heeft de zonnewagen van het Delftse team duizenden kilometers afgelegd, zonder een druppel benzine aan boord. De race begon vorige week zaterdag in Johannesburg. Zaterdag was de finish in Stellenbosch bij Kaapstad, waar het Delftse team de overwinning behaalde. 'We hebben het goed gevierd en nu is het tijd om flink wat slaap in te halen', aldus Luka.