Delfts robotpak voor dwarslaesiepatiënten wint behendigheidswedstrijd

DELFT - Een door Delftse studenten ontworpen exoskelet is in het Duitse Düsseldorf winnaar geworden van de Cybathlon Experience. Dat is een wedstrijd waarbij teams van universiteiten en commerciële bedrijven het tegen elkaar opnemen met hun exoskeletten. Studenten van de TU Delft ontwikkelden dit pak waarmee veel mensen met een dwarslaesie weer zullen kunnen traplopen.

Het exoskelet werd gedragen door Sjaan Quirijns, die sinds 2000 een dwarslaesie heeft. Zij behaalde met de snelste tijd en het hoogste aantal punten. Dankzij verbeteringen aan het pak en intensieve training van Sjaan wist zij de obstakelbaan met vier verschillende hindernissen in iets meer dan negen minuten succesvol af te ronden.

Voor het derde jaar op rij werkte een TU Delft studententeam aan optimalisatie van het exoskelet. 'We zijn ontzettend trots op deze eerste plek', aldus student Lennart Schut. 'Maar nog belangrijker vinden we dat we met de ontwikkeling van deze techniek bijdragen aan het teruggeven van mobiliteit aan mensen met een dwarslaesie.'

LEES OOK: Weer lopen na een verlamming? Het kan dankzij deze Delftse uitvinding!

Deel dit artikel: