Instellingen

Gemeente Alphen mag arbeidsmigranten geen woonruimte weigeren

Onderkomen voor arbeidsmigranten
Onderkomen voor arbeidsmigranten © Archief Omroep West

ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeente Alphen aan den Rijn mag arbeidsmigranten niet verbieden in de gemeente te komen wonen. De gemeenteraad wil een verbod op huisvesting van buitenlandse arbeiders als ze niet in de gemeente zelf werken. Maar volgens wethouder Leo Maat kan dat niet.

Het probleem doet zich vooral voor bij zogeheten Polenhotels. Zo wonen in het Polenhotel in Boskoop veel arbeidsmigranten die niet in de gemeente Alphen werken, maar bijvoorbeeld bij tuinders in het Westland of in de Rotterdamse haven. Dat zorgt voor problemen bij kwekers in Greenport Boskoop. De 700 kwekerijen in Boskoop en Hazerswoude-Dorp hebben jaarlijks duizenden arbeidsmigranten op de loonlijst staan tijdens het hoogseizoen.

De gemeente gaat nu praten met de exploitant om die zover te krijgen dat er vooral wordt verhuurd aan arbeidskrachten die ook in Alphen zelf werken. 'We willen er grip op krijgen', zegt de wethouder. Verder stimuleert Alphen kwekers om zelf woonruimte te bouwen op het eigen terrein van de kwekerij.

'Ook in belang bedrijfsleven'

'Er zijn al bedrijven die zeggen dat ze dit voor hun rekening willen nemen', vertelt Maat. 'Het voordeel van units op bedrijventerreinen is dat het woon-werkverkeer vermindert.' Hij vindt dit ook een 'medeverantwoordelijkheid' van het bedrijfsleven. 'We gaan met hen in gesprek. Het is ook in hun belang dat hun werknemers fatsoenlijk gehuisvest zijn.'

Illegale kamerverhuur kan Alphen wel aanpakken. Maar dat probleem is volgens de gemeente niet zo groot.