Aantal files neemt toe, ANWB wijst naar het mooie zomerweer

File op de A4
Het verkeer staat weer vast op de A4. © Martijn Hooijer
DEN HAAG - Het was afgelopen zomer een stuk drukker op de weg in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De filezwaarte - de lengte van een file vermenigvuldigd met de duur - steeg met dertien procent, blijkt uit cijfers die de ANWB woensdag bekendmaakte.
Vooral in juli was het druk. Vanwege het mooie zomerweer was er toen veel recreatieverkeer op de weg. Op de wegen in Zuid-Holland - en ook in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg - was het daardoor veel drukker in vergelijking met de matige zomer van 2017. Ook veel bermbranden zorgden voor extra oponthoud.
De filezwaarte was in de eerste negen maanden van dit jaar zo’n twintig procent hoger dan vorig jaar. Hét fileknooppunt in deze regio is de A4 tussen Roelofarendsveen en Hoogmade, gevolgd door de A4 tussen Leidschendam en Zoeterwoude. Landelijk gezien moet de A4 alleen de A27 - tussen Lexmond en Noordeloos - boven zich dulden.

Drukste kwartaal van het jaar

En het ergste moet nog komen. De ANWB verwacht dat het komende kwartaal het drukste van het jaar wordt 'Rijden in het donker onder slechte weersomstandigheden veroorzaakt in de herfst veel verkeershinder', benadrukt Arnoud Broekhuis. De ANWB vraagt weggebruikers daarom extra alert te zijn. Dagelijks ervaart de ANWB dat kleine aanrijdingen zoals kop-staartbotsingen in de file leiden tot veel en onnodig oponthoud.