Van hacken, hyperloop en andere hightech tijdens Weekend van de Wetenschap

REGIO - Wie een kijkje achter de schermen wil nemen in de wereld van wetenschap en hightech, heeft dit weekend keuze uit heel veel activiteiten in onze regio. Zo kan je in Delft de hyperloop-testfaciliteit bezoeken, in Den Haag laat het restauratieatelier van de Koninklijke Bibliotheek zien hoe boeken voor de toekomst behouden blijven en wil je meer weten over hacken, ga dan naar Leidschendam.
Onderzoeksinstituten, universiteiten, bedrijven en musea in de regio zetten hun deuren open tijdens het Weekend van de Wetenschap. Boegbeelden van deze editie zijn astronaut André Kuipers, de Leidse hoogleraar Eveline Crone en Nieuwkoper Daan Roosegaarde. Tekst loopt door na Tweet.

Kuipers toert met een helikopter door het land en bezoekt ook in Noordwijk de open dag van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. 'We moeten jeugd enthousiast maken voor wetenschap en techniek, dat is de basis voor onze toekomst', zegt Kuipers over het belang van het evenement. Voor een ieder is iets te vinden wat leuk of interessant is, of dit nu iets biologisch, technisch of wetenschappelijks is.'
Crone geeft in de Stadsgehoorzaal in Leiden een presentaties over het puberbrein en geeft het publiek als het ware een kijkje in hun hersenen: 'Het Weekend van de Wetenschap laat ieder jaar weer de wetenschap in haar volle breedte zien. Het is een ode aan de nieuwsgierigheid en geeft een kijkje achter de conclusies. Het leuke is dat de deuren van de laboratoria geopend worden.'

Space Waste Lab

Het derde boegbeeld Nieuwkoper Daan Roosegaarde richt zich op met zijn nieuwe project Space Waste Lab in Almere op ruimteafval. Zijn presentatie in Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) gaat gepaard met een ledlichtinstallatie die langskomend ruimteafval realtime in beeld brengt.

Greenvillage

Op de campus van de Greenvillage in Delft is het druk: nieuwsgierigen worden daar geïnformeerd over alle experimenten waar de TU mee bezig is. Zo loopt er een project in het kader van de gastransitie, bedoeld om het bestaande gasnet werk om te bouwen en bruikbaar te maken voor waterstof.
'Je kunt de leidingen dan behouden', vertelt Serge Santoo van Greenvillage. Je moet ze misschien 'omklussen', maar waterstof zou een duuzaam alternatief kunnen worden voor aardgas. Santoo: 'Het goede van de Greenvillage is dat je het hier kunt uitproberen: waterstof, zonne-energie of iets anders. Hier kunnen we naar hartelust experimenteren zonder de ambtelijke regels. Hier mag alles. En als het alternatief er dan is, dan kunnen we het implementeren in de een wijk of stad.'
Het volledige programma staat op de website www.weekendvandewetenschap.nl. Veel activiteiten zijn gratis toegankelijk, voor een deel van het programma moet worden betaald.