Celstraf geëist na misbruik vermiste Emily (12)

Vrouwe Justitia.
Vrouwe Justitia. © ANP
DEN HAAG - Tegen verdachte Raad Al D. (19), bij wie op 2 november vorig jaar in Den Haag de toen 12-jarige vermiste Emily uit het Groningse Grootegast werd aangetroffen, is dinsdag bij de Haagse rechtbank vijftien maanden cel geëist. Van die straf zijn vijf maanden voorwaardelijk. Het OM acht hem schuldig aan seksueel misbruik en onttrekking van het kind aan het gezag van haar pleegouders. Justitie wil ook een behandeling opgelegd zien.
Emily was tussen 31 oktober en 2 november vorig jaar spoorloos. Na enkele dagen werd ze door de politie aangetroffen in een Haagse woning met de verdachte Raad Al D.
Een klasgenootje had Emily bij de bushalte zien instappen met een getinte jongeman. Dat spoor leidde uiteindelijk naar de woning van de broer van de verdachte in de Tubbergenstraat in Den Haag. Toen de politie daar binnenviel, troffen ze het meisje in ondergoed overstuur aan, en verder alleen de verdachte in boxershort. Ze zei meteen dat ze door hem misbruikt was. Ze had hem oraal moeten bevredigen.

'Kennismaken en chillen'

'Maar er is echt helemaal niks gebeurd tussen ons, we waren gewoon aan het kennismaken en chillen, ik heb haar alleen geknuffeld', aldus de tegenwoordig in Noordwijkerhout wonende Raad Al D. tegen de rechters. Hij zou geen enkele foute bedoelingen hebben gehad toen hij het kind via Instagram en Whatsapp overhaalde om naar Den Haag te komen.
Hij beweerde dat zij hem had verteld dat ze thuis werd geslagen. De verdachte: 'Ik dacht: kom hier, dan ga ik je Den Haag laten zien, en gaan we naar het strand.' Maar in zijn uitnodigingen destijds appte hij het 12-jarige kind ook hele andere vooruitzichten: 'Gaan we neuken? Zoenen? Seks?'

'Allemaal grapjes'

Of vroeg hij haar foto's toe te sturen van haar borsten zonder bikini. 'Allemaal grapjes', zegt de verdachte. Hij wist wel degelijk dat ze zo jong was, want dat had ze hem driemaal geappt. En toch had hij haar meegenomen naar de woning van zijn broer.
'Maar ik wist niet dat dat strafbaar was', beweert de uit Irak gevluchte verdachte. Van 'Den Haag laten zien' en strandbezoek kwam het overigens niet. Dagenlang bleef het meisje opgesloten in huis, ook als de verdachte overdag naar school ging. Als zijn broer onverhoopt eventjes thuiskwam, verstopte hij haar onder het beddengoed. Volgens het OM is er bewijs genoeg dat hij haar misbruikte die paar dagen. Zo is er volgens de aanklaagster ook DNA-bewijs, al was dat niet helemaal sluitend.

'SOA opgelopen'

Verdachte's advocate vroeg om vrijspraak van alles. Ze wees de rechtbank op een 'belast verleden' van het slachtoffer dat al eerder wegliep en problemen had. Haar verklaringen waren ongeloofwaardig, vond de advocate. De verdachte, een MBO-scholier, zat ruim drie maanden in voorarrest toen de rechtbank hem in februari al vrijliet.
'Ik werd er verdrietig van dat hij weer vrij rondloopt', schreef het inmiddels 13-jarige meisje aan de rechtbank. Ze verblijft sinds het gebeuren nog steeds in behandelinstellingen. Ze zegt ook een SOA te hebben opgelopen van de verdachte. Haar advocaat vroeg om 10.000 euro smartengeld. De uitspraak is op 23 oktober.