Zeldzame kiwi geboren in Avifauna: 'Het dier is kerngezond'

ALPHEN AAN DEN RIJN - Vogelpark Avifauna heeft een primeur: er is een kiwi geboren. Het is de eerste keer dat in Nederland een exemplaar van de zeldzame en bedreigde loopvogel is geboren en de eerste dit jaar binnen een wereldwijd fokprogramma waaraan zestien dierentuinen meedoen.

Het diertje werd op 18 september na tachtig dagen broedtijd geboren. Avifauna maakt de geboorte nu bekend, nu het vogeltje de eerste cruciale weken heeft overleefd. 'Er kan veel misgaan in die eerste periode, maar het dier is kerngezond', laat een woordvoerder van Avifauna weten. 'De moeder laat het broeden en verzorgen helemaal aan de vader over.'

Kiwi's zijn de kleinste loopvogels van de wereld. Ze hebben wel vleugels, maar die lijken geen functie meer te hebben. 'Ze vinden hun weg door de nacht dankzij de lange gevoelige snorharen naast hun snavel. De snavel heeft een goed reukvermogen. De neusgaten bevinden zich aan het uiteinde van de snavel, iets wat geen enkele andere vogelsoort heeft. Kiwi's zijn eivormig, harig en bruin en dat heeft ervoor gezorgd dat het bekende fruit  - het belangrijkste exportproduct  in Nieuw-Zeeland - vernoemd werd naar deze bijzondere vogel.

Maori-naam

Ze komen oorspronkelijk alleen maar voor in Nieuw-Zeeland. In Avifauna zijn nu vier kiwi’s, de ouders van het jong dat nu is geboren, dat jong en nog een exemplaar.

Donderdag krijgt de kiwibaby zijn naam. Daarvoor komt de ambassadeur van Nieuw-Zeeland naar het park. Binnen het fokprogramma krijgen de vogels een Maori-naam, naar de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. De vogels zijn eivormig, harig en bruin en dat heeft ervoor gezorgd dat het fruit vernoemd werd naar deze bijzondere vogel. Vanaf zaterdag kunnen bezoekers van het park dagelijks om 14.00 uur het wegen en meten van de vogel bekijken.


Meer over dit onderwerp:
KIWI AVIFAUNA ALPHEN AAN DEN RIJN DIERENNIEUWS
Deel dit artikel: