Tbs geëist voor stalken en bedreigen korpschef Erik Akerboom

Erik Akerboom.
Erik Akerboom. © ANP
GOUDA - Een 46-jarige vrouw uit Gouda die wordt verdacht van het stalken van politiebaas Erik Akerboom en zijn vrouw is volgens het Openbaar Ministerie (OM) volledig ontoerekeningsvatbaar. Ze stuurde vorig jaar zeker 2500 mails met soms bedreigende inhoud. De aanklager vroeg de rechtbank in Den Haag om ontslag van rechtsvervolging maar hij wil wel dat ze tbs met dwangverpleging krijgt opgelegd, voor maximaal vier jaar.
De verdachte, Ruby-Ann B., ontkent dat zij achter de mails zit. Ze hield donderdag een warrig en totaal niet te volgen betoog. Het kwam erop neer dat ze de korpschef van de Nationale Politie ervan beschuldigde dat hij de dreigmails aan zichzelf had gestuurd.
De rechtbank in Den Haag had de vrouw verplicht om bij haar proces te zijn, omdat ze zich een beeld wilde vormen van de verdachte. Eerdere keren kwam ze niet opdagen. Aan het begin van de zitting stuurde B. haar raadsvrouw weg, die ze ervan beschuldigde juist haar te stalken. Ze riep tegen de rechters dat ze al een jaar probeert aangifte tegen haar advocaat te doen.

'Zonde van mijn tijd, die zaak'

B. verdedigde zichzelf en beriep zich op haar zwijgrecht. Tegelijk onderbrak ze voortdurend de geduldige voorzitter van de rechtbank en de aanklager met opmerkingen en tegenvragen. 'Zonde van mijn tijd, die zaak. Ik ben onschuldig en zit al een jaar vast', zei B. Vlak voordat de aanklager aan zijn requisitoir begon, wilde ze terug naar haar cel.
De vrouw weigert met psychiaters te praten. Het Pieter Baan Centrum heeft haar wel geobserveerd en geconcludeerd dat de vrouw lijdt aan schizofrenie en autistische stoornissen. Ze zou opnieuw kunnen gaan stalken als ze onbehandeld blijft, zei de aanklager.