Haaglanden Medisch Centrum gaat medische instrumenten recyclen

REGIO - Instrumenten die het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) gebruikt bij operaties worden vanaf nu omgesmolten tot nieuwe medische instrumenten, spoelsystemen en onderdelen. Op deze manier recyclen is uniek in de wereld.

Een operatie-instrument gaat gemiddeld zo'n tien jaar mee, mits het goed onderhouden wordt. Dit gebeurt op de afdeling Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) in het HMC, waar dagelijks duizenden instrumenten worden gesteriliseerd.

Senior medewerker steriele hulpmiddelen Rishkanth Narsing: 'Als de instrumenten niet meer aan de norm voldoen, worden ze meegegeven aan de ijzerboer. Dit gaat om zon vierhonderd kilo ijzer per jaar.'

Afgekeurde instrumenten

Vanaf nu komt hier verandering in: elk kwartaal haalt Narsing afgekeurde instrumenten op bij de drie locaties van het ziekenhuis: Bronovo en Westeinde in Den Haag en Antoniushove in Leidschendam. Een groot deel van deze instrumenten wordt gerepareerd.

'Zo'n 85 procent van wat wordt weggegooid, kan na reparatie en onderhoud nog geruime tijd mee', vertelt Bart van Straten van HMC's leverancier Van Straten Medical. 'Het deel dat echt niet meer voldoet, wordt omgesmolten. Van deze grondstof maken we weer nieuwe medische producten.'

'Zorg een grote vervuiler'

'De zorg werkt hard om mensen beter te maken, maar is tegelijkertijd nog een grote vervuiler', zegt de minister voor Medische Zorg Bruno Bruins (VVD). Hij ondertekende deze week de 'Green Deal Duurzame zorg voor een gezonde toekomst'.

Bruins: 'Met de Green Deal maken 132 partijen uit de zorg, overheid en het bedrijfsleven afspraken om de zorg in Nederland duurzamer te maken.' Inzet is het terugdringen van CO2-uitstoot, minder medicijnresten in het water, een gezonde leefomgeving voor patiënt, cliënt en zorgmedewerkers en zuiniger gebruik van grondstoffen.

Grootste deelnemer in regio Haaglanden

Volgens Van Straten is het uniek in de wereld dat medische instrumenten worden gerecycled tot nieuwe instrumenten. 'Er is in de ziekenhuiswereld ontzettend veel afval, terwijl er wel een klimaatakkoord is ondertekend waarin Nederland toezegt meer voor het klimaat te gaan doen. Deze recycling past hier goed bij.'

HMC is in dit project de grootste deelnemer in de regio Haaglanden. Het ziekenhuis heeft 76.000 instrumenten in gebruik.

LEES OOK: 50 jaar dialyse in HMC Westeinde: duizenden levens gered

Deel dit artikel: