Tweede Kamer stemt over aanpakken UWV na WW-fraude Polen

Archieffoto ANP
Archieffoto ANP
REGIO - De Tweede Kamer gaat dinsdag bepalen of het UWV gebruik moet maken van de gemeentelijke adresgegevens, de zogenoemde Basisregistratie Personen (BRP). De uitkeringsinstantie maakt nu nog gebruik van een eigen adressenbestand. Daardoor konden Poolse arbeidsmigranten fraude plegen met WW-uitkeringen. De gemeenten Westland en Den Haag probeerden eerder fouten in de registratie van werklozen te verbeteren. Deze hulp werd door het UWV afgewezen.
Het NOS-programma Nieuwsuur onthulde begin oktober de fraude door arbeidsmigranten. De migranten gebruikten valse handtekeningen en nepsollicitaties om duizenden euro's aan uitkering te innen. Dit terwijl ze ondertussen in Polen aan het werk zijn of vakantie vieren.
Tussenpersonen en bemiddelingsbureaus leverden de gegevens, adressen en bonnetjes. Uit het onderzoek kwam naar voren dat het UWV deze data nauwelijks controleert. Zo kon het voorkomen dat bijvoorbeeld 61 Polen op hetzelfde adres stonden ingeschreven en toch WW kregen. WW is een werkloosheidsuitkering voor mensen die buiten hun schuld werkloos zijn geworden.

UWV weigert hulp van Westland en Den Haag

De fraude kwam niet aan het licht, omdat het UWV om onduidelijke redenen weigert gebruik te maken van de basisregistratie van gemeenten. De gemeenten Westland, Den Haag en Rotterdam hebben meerdere keren geprobeerd om het UWV te betrekken bij de verbetering van de persoonsgegevens in de BRP.
'Inclusief het verblijfsadres van arbeidsmigranten die in de Registratie Niet-ingezeten staan ingeschreven', schreef de Westlandse wethouder Karin Zwinkels (CDA) donderdag in antwoord op schriftelijke vragen van de gemeenteraad.

Stemmen

Deze pilot werd goedgekeurd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Het UWV zag niets in het plan en wees de pilot af. Minister Wouter Koolmees (SZW) zei donderdag onder andere dat de systemen worden doorgelicht 'om te zien of er misbruikrisico's zijn'.
Volgens SP-kamerlid Jasper van Dijk gaat dit niet ver genoeg. Hij heeft daarom donderdag een motie ingediend. Met die motie wil hij dat de regering het UWV opdraagt 'met betrekking tot de adresregistratie volledig over te gaan op de BRP'. De Tweede Kamer gaat hier dinsdag over stemmen.