Leidse jihadist Reda N. (24) blijft voorlopig vastzitten

DEN HAAG - De Leidse jihadist Reda N. (24) blijft voorlopig vastzitten. Dat heeft de rechter maandag bepaald na de eerste niet-inhoudelijke zitting in de zaak. Die diende in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Reda N. was zelf niet aanwezig.

De 24-jarige N. uit Leiden wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en het ronselen van nieuwe leden voor de gewapende strijd in Syrië. Maar volgens zijn advocate heeft haar cliënt niet meegedaan aan de gewapende strijd: 'Hij is zelf geronseld en misleid. Hij heeft niet voor IS gevochten. Hij is alleen uitgereisd.'

Reda N. werd in juli op Schiphol gearresteerd, toen hij uit Turkije terugkeerde. Daar was hij eerder dit jaar veroordeeld tot een celstraf van zes jaar en acht maanden, wegens lidmaatschap van een terreurorganisatie. Hij heeft in Turkije twintig maanden vastgezeten. In afwachting van zijn hoger beroep was hij vrij. Sinds zijn arrestatie op Schiphol zit hij in een Nederlandse cel.

Vervolging in Nederland

N. zou in de zomer van 2014 naar Syrië zijn gereisd en daar hebben deelgenomen aan de gewapende jihadistische strijd, denkt het Openbaar Ministerie (OM). Hij werd eind 2016, samen met een andere Nederlandse jihadist aangehouden door de Turken, nadat hij vanuit Syrië de grens met Turkije overstak.


Onduidelijk was of N. ook in Nederland vervolgd zou kunnen worden. Maar het OM denkt dat dat mogelijk is. Reda N. heeft de door de Turkse rechter opgelegde straf nog niet volledig uitgezeten en het buitenlandse vonnis is nog niet onherroepelijk, omdat het hoger beroep nog loopt.

Spel is al gespeeld

De advocate van Reda N. denkt daar anders over. 'Het spel is al gespeeld, deze zaak is in Turkije al afgedaan.' De rechter neemt pas een beslissing als de zaak inhoudelijk wordt behandeld. Dat duurt nog wel even; het OM denkt het einddossier 1 maart 2019 af te hebben. De volgende zitting is in januari.

LEES OOK: Gemeente Leiden zaait verwarring over komst Leidse jihadist Reda N. naar Nederland

Deel dit artikel: