Kabinetsplannen tegen roken: tabakswinkels de sigaar

MONSTER - Staatssecretaris Paul Blokhuis wil een pakket aan maatregelen invoeren om een rookvrije generatie te laten opgroeien. Dat betekent mogelijk ook de nekslag voor tabakswinkels.

Gerinde Rijneveen uit Monster en haar man hebben al bijna veertig jaar een tabakszaak maar ziet de toekomst door de maatregelen somber in: 'Dit gaan wij er niet meer uithalen. Je wordt gewoon gedwongen om te stoppen', zegt ze verbouwereerd.

Het kabinet heeft onder andere de volgende plannen om in de toekomst het roken nog meer aan banden te leggen:

  • Een pakje sigaretten moet minimaal tien euro gaan kosten
  • Rookwaar mag niet meer worden uitgestald
  • Rookwaar moet in neutrale verpakkingen
  • Rookverbod op schoolpleinen/zorginstellingen/sportterreinen
  • Rookruimtes moeten verdwijnen in cafés en op het werk

Deze maatregelen zouden niet alleen moeten gelden voor sigaretten, sigaren en pijpen, maar ook voor e-sigaretten, waterpijp en de shisha-pen.

Contact met de mensen verdwijnt

Als de kabinet dit beleid er doorheen krijgt verdwijnt voor Rijneveen naast haar inkomsten, ook het contact met haar klanten. 'Als mijn zaak verdwijnt zou ik dat vreselijk jammer vinden', zegt ze. 'Het contact met de mensen vind ik altijd leuk. Maar nu word je van bovenaf gedwongen om te stoppen.'

Een klant reageert cynisch op de kabinetsplannen: 'Ik zag die maatregelen langskomen', vertelt hij. 'De vijf jaar dat ik nog op deze aardkloot ben red ik het wel. Maar het is een troosteloze situatie. Wij rokers worden helemaal ondergesneeuwd.'  Rijneveen ziet het zelf niet meer zitten: 'Ik denk dat ik binnenkort ga afbouwen. Het is gewoon niet leuk meer.'

LEES OOK: Stoptober: Radio West-sportkenner Martin Bruin stopt met roken

Meer over dit onderwerp:
ROKEN TABAK KABINET
Deel dit artikel: