Strijdende Kiki Bertens eindigt topseizoen in halve finale WTA Finals

Bertens wint van Kerber in de groepsfase van de WTA Finals
Bertens wint van Kerber in de groepsfase van de WTA Finals © ANP
WATERINGEN - Het topseizoen van Kiki Bertens zit erop. De tennisster uit Wateringen leverde een dapper gevecht, maar verloor de halve finale van de WTA Finals in Singapore. Elina Svitolina uit Oekraïne bleek te sterk: 7-5, 6-7 (5-7) en 4-6.
Het was een meeslepend gevecht: Bertens knokte zich in de eerste set terug van een achterstand van 3-1 (3-3). Ze overleefde een setpunt bij een achterstand van 5-4 (5-5), maar moest na een dubbele fout uiteindelijk toch de set aan haar tegenstandster laten (7-5).

Bertens leidde in de tweede set al snel met 2-0. Ze miste bij 5-3 een setpunt en verspeelde op 5-4 een voorsprong van 40-0 (5-5). Knap van Bertens was dat ze zich snel weer bijeenraapte en wel toesloeg in de tiebreak.

Mentaal gegroeid

Ook in de derde set liet Bertens zien dat ze technisch, fysiek maar ook mentaal enorm is gegroeid. Zelfs bij een achterstand van 3-1 gaf ze niet op. Ze won een game van dertien minuten, na acht keer deuce. Bij een achterstand verzuimde de Nederlandse twee breakpunten te verzilveren voordat ze toch echt moest capituleren.
Lees de belangrijkste momenten van de wedstrijd terug in ons liveverslag.Bertens kan, ondanks de teleurstelling over de verloren halve finale, alsnog terugkijken op een ijzersterk jaar. Ze won niet alleen de toernooien van Charleston, Cincinnati en Seoul maar stormde ook de top tien van de wereldranglijst binnen. Nog niet zo lang geleden zou ze dat voor onmogelijk hebben gehouden.

Prestatie van wereldformaat

Dankzij haar toptienklassering en de afmelding van Simona Halep, de nummer 1 van de wereld, mocht de 26-jarige Wateringse alsnog aan de prestigieuze WTA Finals deelnemen. De halve finaleplaats op de WTA Finals was al een prestatie van wereldformaat. Bertens houdt aan het eindejaarstoernooi een cheque van 438.000 euro over.
Met haar plaats in de halve finale evenaarde ze ook de beste prestatie ooit van een Nederlandse op het prestigieuze eindtoernooi van de WTA Tour. Brenda Schultz reikte in 1995 eveneens tot de laatste vier maar verloor vervolgens van de Duitse Anke Huber.