Milieufederatie: 'Geluidshinder Schiphol erger dan gezegd'

© John van der Tol
LEIDEN - Omwonenden van Schiphol ervaren veel meer geluidshinder van de luchthaven dan Schiphol zelf rapporteert. Dat stelt de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland. Mensen ervaren 1,5 keer meer geluidsoverlast dan Schiphol heeft berekend.
De organisatie analyseerde zogeheten Hinderbelevingsonderzoeken die GGD's deden in gemeenten onder de rook van Schiphol. De GGD's vroegen de mensen in een groter gebied rond Schiphol wat ze echt ervaren aan geluid van vliegtuigen. GGD Hollands-Midden was verantwoordelijk voor het onderzoek in het noordelijk deel van Zuid-Holland, van de Bollenstreek tot Bodegraven.
In 2016 ervoeren volgens de milieufederatie bijna 200.000 mensen ernstige geluidshinder dat hen soms ook letterlijk uit de slaap houdt. Schiphol berekende zelf dat er 138.500 gedupeerden waren. Volgens recent onderzoek van het Nationaal Lucht en Ruimtevaart Instituut ligt het verschil tussen de theoretische berekening van Schiphol en het meten van de werkelijke geluidsbelasting tussen de 1 en 2 decibel.

Milieufederatie: 'Niet groeien maar krimpen met zoveel geluid'

'Voor Schiphol betekent 1 decibel 25 procent (125.000) extra vliegbewegingen. De luchthaven maakt daar gretig gebruik van', aldus directeur Sijas Akkerman van Natuur en Milieufederatie Noord-Holland. Volgens de milieufederatie ervoeren 40.000 mensen slaapverstoring. Dat is twee keer zo veel als het aantal van 19.500 waar Schiphol op uit kwam.
Akkerman is het niet eens met die manier van berekenen en wijst naar de overheid. 'Als de overheid naar de werkelijke geluidshinder zou kijken, dan zou Schiphol moeten krimpen in plaats van groeien.'

Schiphol: 'Geluid beter meten in plaats van berekenen'

'Het aantal gehinderden is via verschillende methoden vast te stellen. Wij gebruiken de methode die de overheid heeft vastgesteld', zegt een woordvoerder van Schiphol in een reactie.
Schiphol stelt hetzelfde doel voor ogen te hebben als de milieufederatie. 'We willen inzicht in de hinder en die beperken. We ondersteunen ook de aanpak van de minister om het meten van geluid, naast het berekenen, een grotere rol te geven.'