Nieuwe cao voor medewerkers LUMC: FNV en werkgevers akkoord

Medewerkers van het LUMC worden bijgepraat over de stiptheidsactie
Werknemers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zijn maandag begonnen met stipheidsacties. 'Dat betekent dat ze vandaag in elk geval een koffie-, thee- en lunchpauze zullen nemen', zegt Elise Merlijn, bestuurder FN Zorg & Welzijn tegen Omroep West. © Unity.nu
LEIDEN - De meerderheid van de vakbondsleden van FNV gaat akkoord met een eindbod van werkgevers bij universitaire ziekenhuizen, waaronder het LUMC, voor een nieuwe cao. Hoewel er een cao-akkoord ligt, moeten er echter volgens de vakbond nog veel zaken verder uitgewerkt worden.
Zo moeten er nog afspraken gemaakt worden om de hoge werkdruk aan te pakken. Wel is afgesproken dat zorgmedewerkers er onder meer bijna 8,5 procent meer loon bij krijgen over een periode van drie jaar. Dit jaar gaat het om 2,5 procent, volgend jaar 2,75 procent en in 2020 3 procent.
Werkgeverskoepel NFU (Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra) bracht vorige maand een eindbod uit voor een driejarige cao voor de ruim 70.000 medewerkers van de acht universitair medische centra.

Ruzie

Bonden en werkgevers hebben lange tijd geruzied over de salarissen van artsen, laboranten, verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers. De afgelopen maanden voerden medewerkers van onder meer het Leidse LUMC op verschillende manieren actie uit protest tegen de, in hun ogen, te lage lonen en te hoge werkdruk.