Weer grote groep dode spreeuwen gevonden in Haags Huijgenspark

DEN HAAG - Opnieuw is een grote groep dode spreeuwen gevonden in het Huijgenspark in Den Haag. In de nacht van woensdag op donderdag zijn 150 vogels gestorven. Volgens een woordvoerder van de Dierenambulance is dat het grootst aantal dode spreeuwen dat tot nu toe werd gevonden. 'We hopen echt dat het hierbij blijft.'

Deze keer werden de dode spreeuwen iets meer richting het pleintje bij de Wagenstraat gevonden. De politie heeft het gebied korte tijd afgezet met rood-witte linten. Medewerkers van de Dierenambulance troffen tussen alle dode dieren nog één levende spreeuw aan op de grond. Die is meegenomen naar het vogelasiel, waar er bloed en poep is afgenomen voor onderzoek. Kort hierna is de spreeuw overleden.

De afgelopen weken werden meerdere keren dode spreeuwen aangetroffen in het Huijgenspark in de Haagse Stationsbuurt. Precies een week geleden waren het er nog negentig. Dat was het grootste aantal tot dan toe. De dagen daarvoor werden ook tientallen levenloze lichaampjes van vogels aangetroffen.

Onderzoek

De Dierenambulance en de gemeente Den Haag tasten nog in het duister over de doodsoorzaak van de spreeuwen. De gemeente Den Haag heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in de arm genomen. Die organisatie is de doodsoorzaak van de vogels aan het onderzoeken. Dat gebeurt in Lelystad, Utrecht, Rotterdam, Gent en in een laboratorium van de universiteit van Wageningen. Eerder werd al vastgesteld dat de dieren niet kunnen zijn overleden aan het West-Nijlvirus, een virus dat vaak de kop opsteekt bij trekvogels.

Omdat niet wordt uitgesloten dat de dieren worden vergiftigd is een tijdelijk uitlaatverbod voor honden van kracht. De Partij voor de Dieren in de Haagse gemeenteraad heeft al eerder schriftelijke vragen over de dode spreeuwen gesteld. 'Als inderdaad sprake is van vergiftiging, moet er stevig tegen de dader worden opgetreden,' aldus raadslid Robert Barker, vorige week. 'Maar de vergiftiging zou ook per ongeluk gebeurd kunnen zijn, doordat de vogels bijvoorbeeld pesticiden hebben gegeten of gedronken. Een plotselinge spreeuwenziekte is ook een mogelijkheid. Hoe dan ook, het is goed dat er onderzoek plaatsvindt.'

Verzamelplek

Een paar grote bomen in het Huijgenspark zijn al jaren een verzamelplek voor vogels die doortrekken naar warmere gebieden. Zij zitten er dan vaak voor een periode van drie à vier weken. De afgelopen jaren werden echter nooit dode dieren in het park aangetroffen.  Wel werden vielen in 2017 tientallen kauwen dood neer uit de bomen in de omgeving van de Haagse Hogeschool. Het is nooit duidelijk geworden waarom dat gebeurde.

Meer over dit onderwerp:
SPREEUWEN DOOD HUIJGENSPARK DEN HAAG
Deel dit artikel: