Cameratoezicht op Tesselseplein en Teniersplantsoen tijdens oud en nieuw

DEN HAAG - Op het Tesselseplein in Duindorp en bij het Teniersplantsoen in de Schilderswijk worden tijdens oud en nieuw camera's geplaatst door de gemeente. Dat schrijft burgemeester van Den Haag Pauline Krikke in een brief aan de commissie Bestuur. Ze informeert de raadsleden in deze brief over de ontwikkelingen als voorbereiding op de jaarwisseling.

Eerder was al aangekondigd dat rond de jaarwisseling op sommige locaties in Den Haag extra cameratoezicht zou komen. 'De camera's helpen de politie om de openbare orde te bewaken en om mogelijke overlastplegers in de kraag te kunnen vatten', legt Krikke uit. 'Ik kom hiermee tegemoet aan wensen die in beide wijken leven en hoop echt dat het helpt om het voor de bewoners en ondernemers rustig te houden.'

De Haagse burgemeester beoordeelt na de jaarwisseling of het nodig is het cameratoezicht op deze locaties te verlengen. De komende weken komen er ter voorbereiding op de jaarwisseling ook op andere plekken in de stad camera's, maar hierover vindt nog overleg plaats.

Vuurwerkshow Laak

In de brief gaat Krikke ook in op het niet doorgaan van de vuurwerkshow in Laak. De gemeente ging uit van drie centrale vuurwerkshows rond oud en nieuw, namelijk bij de Hofvijver, op Scheveningen en in Laak. De show in Laak was een bewonersinitiatief, dat door de gemeente werd ondersteund. Deze show is door de initiatiefnemers nu afgelast, omdat er niet genoeg draagvlak is in de wijk. Dit heeft onder andere te maken met het steekincident op 5 mei, toen Malek F. op drie mensen op het Johanna Westerdijkplein instak. Meerdere bewoners hebben aangegeven hierdoor getraumatiseerd te zijn.

Volgens de burgemeester is het goed dat de omwonenden aangeven dat het incident teveel impact heeft gehad en dat de initiatiefnemers daar rekening mee houden. Wel geeft ze aan het sneu te vinden voor de initiatiefnemers dat hun inspanningen wederom niet leiden tot een mooie vuurwerkshow. Vorig jaar kon de show in Laak namelijk niet doorgaan vanwege het slechte weer.

Meldplicht bij illegaal vuurwerk

Eerder deze week kwam de politie met het idee een meldplicht in te stellen voor mensen die gepakt zijn met illegaal vuurwerk. Ze zouden zich dan enkele uren voor de jaarwisseling moeten melden en pas uren later weer mogen gaan. Burgemeester Krikke gaf toen aan te willen kijken of dat in de toekomst in Den Haag ook ingevoerd kan worden. De maatregel zal echter nog niet komende jaarwisseling van kracht zijn, omdat er nog wat juridische haken en ogen aan het idee zitten.