Particuliere beveiligers ingezet voor toezicht in Warmond

WARMOND - De gemeente Teylingen zet komende week particuliere beveiligers in voor extra toezicht rondom de gemeentehaven in Warmond. Ook wordt het cameratoezicht met twee weken verlengd. Dat laat burgemeester Carla Breuer van de gemeente Teylingen weten. Sinds vorige week dinsdag hangen er camera's in het gebied rondom de haven en geldt er een samenscholingsverbod.

Directe aanleiding voor de verlenging van het cameratoezicht is een ontploffing zondagavond bij het recreatie-eiland Koudenhoorn in Warmond. Het kunststofdek van de Koudenhoornbrug raakte daarbij beschadigd. Onderzoek moet nog uitwijzen wat de explosie veroorzaakt heeft. De politie doet buurtonderzoek en gaat na of er bruikbare camerabeelden en of er getuigen zijn. Ook worden er professionele, particuliere beveiligers ingezet, in ieder geval voor een week, zo laat de gemeente weten.  

'Uiteraard versterkt dit de zorgen die er al zijn over de overlast op Koudenhoorn en de zorgen die we vorige week nog deelden tijdens een bewonersavond', aldus burgemeester Carla Breuer. 'Gemeente, politie en Openbaar Ministerie beoordelen dagelijks de in te zetten maatregelen. Alle maatregelen die in ons vermogen liggen, passen we toe.’

Samenscholingsverbod rondom gemeentehaven

De camera's werden vorige week opgehangen, nadat de eigenaar van een woonboot gewond raakte bij een ontploffing op zijn boot. Volgens de politie werd de explosie veroorzaakt door illegaal vuurwerk. Een paar weken eerder werden de autoruiten van de man ingeslagen.

Het cameratoezicht werd ingesteld voor twee weken, maar maandag werd besloten dit te verlengen tot in ieder geval 4 december. Ook geldt er sindsdien een samenscholingsverbod voor het gebied rondom de gemeentehaven, het recreatie-eiland Koudenhoorn en de daarbij behorende wateren. Dat verbod geldt veertien dagen. Minimaal twee dagen voor afloop van de periode wordt het verbod geëvalueerd. Daarna kan de burgemeester besluiten tot verlenging.

Onrust in Warmond

Het recreatie-gebied Koudenhoorn in Warmond wordt al langere tijd geteisterd door overlastgevende jongeren. De overlast zou bestaan uit ernstige misdragingen, bedreigingen, intimidaties en milieuvervuiling. Voor de zomer kreeg aan aantal personen een gebiedsverbod. Na het aflopen van die gebiedsverboden werd het weer onrustig. Zo kwamen er begin september weer meldingen binnen over overlast van personen die in het gebied in bootjes verbleven.

Afgelopen donderdag ging de gemeenteraad akkoord met een aanpassing van de algemene plaatselijke verordering, ofwel de apv. Dat betekent dat er nieuwe regels komen om de jongerenoverlast tegen te gaan. De apv wordt woensdag gepubliceerd, daarna treedt de verordening officieel in werking en kan vanaf donderdag worden opgetreden.

LEES OOK: Burgemeester over reljeugd Warmond: 'Het zijn geen lieverdjes'

Deel dit artikel: