Eendensoort smient voorlopig veilig in Zuid-Holland

DEN HAAG - In Zuid-Holland mag de smient, een kleine eend uit het arctisch gebied die in Nederland overwintert, voorlopig niet worden afgeschoten. Dat heeft de Haagse rechtbank besloten. Vogelbescherming Nederland en de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland (NMZH) hadden bezwaar gemaakt tegen plannen van de provincie om het doden van smienten toe te staan.

De provincie Zuid-Holland besloot eerder het doden van smienten toe te staan, vanwege de schade die de eenden aan de landbouw toe zouden brengen. De Vogelbescherming en de NMZH zeggen dat de aantallen van deze soort eend al tientallen jaren slinkt. Susanne Kuijpers van de NMZH is dan ook opgelucht dat er voorlopig niet gejaagd mag worden op de smient. Net zoals vorig jaar, toen de rechtbank ook al besloot dat de eenden niet mochten worden afgeschoten, reageert Kuijpers: 'Ze verdienen een warm welkom en geen schot hagel.'

Volgens de Vogelbescherming en de NMZH was er veel weerstand tegen de plannen van de provincie; ruim tienduizend mensen zouden protestmails hebben gestuurd naar Provinciale Staten. De beroepsprocedure loopt nog.

LEES OOK:  'Als de smienten komen, wordt het herfst'