Kruidnoten of pepernoten? Zo maak je ze zelf!

Strooigoed
Strooigoed © ANP
REGIO - De winkelschappen liggen er sinds einde zomer vol mee en ook nog eens in allerlei soorten, want naast de naturel- en de bekende chocolade variant, zijn er dit jaar zelfs kruidnoten met kaassmaak te koop!
Kruidnoten worden nog weleens (onterecht) pepernoten genoemd. Daarom zetten wij de verschillen naast elkaar en delen de recepten zodat je zelf kruid- en pepernoten kunt bakken!
Kenmerken en recept kruidnoten  
  • Kruidnoten zijn rond
  • Kruidnoten zijn (meestal) knapperig
  • Kruidnoten worden gekruid met speculaaskruiden

Zelf maken? Dit heb je nodig, naast de hulp van hulppietjes:
- 250 gram zelfrijzend bakmeel        - 90 ml halfvolle melk  
- 125 gram donkere basterdsuiker    - snufje zout
- 4 theelepels speculaaskruiden       - 100 gram blokjes koude (ongezouten) boter  
  1. Meng het zelfrijzend bakmeel met de speculaaskruiden, basterdsuiker en een snufje zout.
  2. Snijd de boterblokjes door het mengsel en voeg de melk toe (beetje bij beetje).
  3. Kneed het deeg goed door en verdeel in vier ballen.
  4. Zet het deeg even weg.
  5. Rol lange slieren van de ballen en deze in gelijke stukjes.
  6. Rol hier balletjes van en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat.
  7. Druk de balletjes deeg een stukje platter.
  8. Bak de kruidnoten in een voorverwarmde oven (160 graden) ongeveer 15 min. gaar en lichtbruin.
  9. Laat de kruidnoten afkoelen (en geniet van de heerlijke baklucht!).

Kenmerken en recept pepernoten  

  • Pepernoten hebben een langgerekte vorm
  • Pepernoten zijn niet knapperig, maar zachter
  • Pepernoten worden gemaakt met andere kruiden

En dit heb je nodig om zelf pepernoten te maken:
- 125 gram tarwebloem               - snufje zout
- 250 gram zelfrijzend bakmeel   - 1 ei
- 175 gram honing                     - 1 eetlepel speculaaskruiden
- 75 gram stroop                       - 1 theelepel gemalen anijszaad
  1. Meng de honing, stroop, ei, anijs, speculaaskruiden en het zout in een kom.
  2. Zeef het meel boven de kom en kneed er een stevig deeg van.
  3. Zet het deeg daarna 1 tot 2 uur afgedekt in de koelkast zodat het kan opstijven.
  4. Rol het deeg uit en snij er blokjes van.
  5. Leg de blokjes op een ingevette bakplaat en bak ze in een voorverwarmde oven (200 graden) in 10-15 minuten lichtbruin en gaar.