Onderzoekers LUMC krijgen ruim miljoen euro voor onderzoek naar kunstmatige intelligentie

Leiden - Een team onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum heeft een Europese subsidie van 1,1 miljoen euro gekregen. Het geld zal worden gebruikt voor nieuwe manieren om operaties beter en efficiënter te laten verlopen. Daarvoor maken de onderzoekers onder andere gebruik van robots en kunstmatige intelligentie.
Zo is het mogelijk om met behulp van kunstmatige intelligentie te herkennen in welk stadium een operatie zich bevindt. Daardoor kan de eindtijd van de operatie beter worden ingeschat en kan personeel efficienter worden ingezet. Ook valt er nog een hoop te verbeteren aan robotchirurgie.

De vier onderzoekers zijn dr. Jouke Dijkstra en prof. Boudewijn Lelieveldt van de afdeling Radiologie, dr. Alex Vahrmeijer van Heelkunde en dr. Ir. Anne van der Eijk van de Centrale Sterilisatiedienst. Zij kunnen met de subsidie in ieder geval de komende drie jaar verder werken aan de modernisering van de chirurgische zorg.

'Nog niet eerder gedaan'

'Dit is nog niet eerder gedaan', zegt Vahrmeijer over het onderzoek. 'Het doel is om systemen te ontwikkelen die ons kunnen helpen bij het stellen van een diagnose, en het verbeteren van de behandeling. Daar zitten we in Nederland op te wachten.'

LEES OOK: Nieuwe cao voor medewerkers LUMC: FNV en werkgevers akkoord
Deel dit artikel: