Ook Den Haag wil snorfietsers naar de rijbaan

Snorfietsers mogen niet meer door de Grote Marktstraat.
Snorfietsers mogen met ingang van vandaag niet meer door de Grote Marktstraat. © Omroep West
DEN HAAG - Ook Den Haag wil snorfietsers van de fietspaden gaan weren. Zij moeten dan met een helm op naar de rijbaan voor auto’s. Reden is dat hun aanwezigheid op de fietspaden een 'onhoudbare situatie' oplevert, aldus de Haagse wethouder Robert van Asten (D66, verkeer). Hij laat daarom onderzoeken in welk gebied van de stad de maatregel kan worden ingevoerd. Eerder dit jaar werd bekend dat in Amsterdam de snorfietser naar de rijbaan moet.
Vanaf maandag 1 oktober mogen snorfietsers al niet meer door de Haagse Grote Marktstraat rijden. Reden hiervoor is volgens de gemeente dat zij met een te hoge snelheid door een voetgangersgebied raceten. Bovendien leverde het gevaarlijke situaties op.
In het coalitieakkoord spraken Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks ook al af dat snorfietsers zoveel mogelijk van de fietspaden geweerd gaan worden. De landelijke overheid heeft dat nu ook mogelijk gemaakt. Vanaf 1 juli van dit jaar mogen provincies en gemeente bij 'grote drukte' bepalen op welke straten met fietspaden de snorfietser - met helm - naar de rijbaan moet. Dat geldt ook voor elektrische snorfietser.

Onhoudbare situatie

Volgens de wethouder is er in Den Haag ook alle reden om de snorfietser naar de rijbaan te verwijzen. Van Asten: 'De groei van het aantal fietsers en snorfietsers, het aantal ongevallen met gewonden en de snelheidsovertredingen van snorfietsers levert een onhoudbare situatie op het fietspad. Het verplaatsen van de snorfiets naar de rijbaan geeft naar verwachting een veiligere situatie voor fietsers, meer ruimte en een veiliger fietspad.'
Wel moet de gemeente met een 'gedegen motivering' komen voordat de maatregel worden ingevoerd. De wethouder laat daarom een onderzoek uitvoeren naar voor welk gebied in de stad de maatregel moet gaan gelden.

Overleg

Daarvoor worden tellingen op de fietspaden verricht. Ook komt er overleg met belanghebbenden. Maar het doel staat vast, aldus de wethouder. 'Het eindproduct van het verkennend onderzoek is een voorstel voor de invoering van de maatregel in een bepaald gebied van de stad.'
Het streven is om dat onderzoek in het voorjaar van 2019 klaar te hebben. De verwachting is dat de snorfietser dan een jaar later naar de rijbaan moet.