OM bevestigt: neergeschoten Zoetermeerder (18) omgekomen door politiekogel

DELFT - De 18-jarige man uit Zoetermeer die op 8 oktober in Delft in de Breestraat werd neergeschoten en later in Zoetermeer overleed, is omgekomen door een politiekogel. Dat zegt het Openbaar Ministerie (OM).
Op 8 oktober schoot de politie op de 18-jarige man. De man was volgens het OM 'betrokken bij een poging tot schieten op een coffeeshop'. Dat was coffeeshop The Game. Hij wist te ontkomen, maar even later werd hij met een schotwond bij LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer achtergelaten. De man overleed later op de dag.
Het OM bevestigt ook dat de 18-jarige man een zoon is van een politieman. Omdat hij gedood is door een politiekogel wordt het onderzoek naar het handelen van de agent die geschoten heeft overgedragen aan het OM Noord-Holland. Daarvoor is gekozen om elke schijn van een mogelijk belangenconflict te voorkomen.

Geweldsincidenten

Het was niet de eerste keer dat iemand een coffeeshop in Delft wilde beschieten. De geweldsincidenten in Delft begonnen in mei, toen coffeeshop The Future werd beschoten. Ruim een week later ontplofte er een handgranaat bij dezelfde winkel in de Peperstraat. Ook coffeeshop The Game aan de Breestraat was toen het doelwit.
Op 16 september werd eerst geprobeerd om de twee zaken te beschieten, maar dat mislukte omdat het wapen van de schutter weigerde. Later die ochtend werd er wel geschoten op coffeeshop The Game. Voor deze incidenten is een 26-jarige Amsterdammer als verdachte aangehouden.