Twee aanhoudingen na plofkraak bij geldautomaat Rabobank Nieuwkoop

NIEUWKOOP - Na een plofkraak op een geldautomaat van de Rabobank aan het Kennedyplein in Nieuwkoop heeft de politie twee verdachten aangehouden. Die zouden weggereden zijn op een scooter. Een politiehelikopter detecteerde op het Joris Zudde een warmtebron. Agenten vonden vervolgens in een busje de mogelijke vluchtscooter.
In dezelfde straat werden twee personen aangehouden. Zij zaten op dat moment in het busje, meldt de politie. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie vond een verdacht voorwerp in het busje. Omliggende appartementen werden daarom ontruimd. De EOD heeft het aangetroffen pakketje op een veilige plek in Nieuwveen onschadelijk gemaakt.
De bewoners die tijdelijk werden opgevangen in een sporthal, kunnen weer terug naar huis. Het winkelcentrum aan het Kennedyplein is met uitzondering van de Rabobank en de afgezette delen bij de geldautomaat vrijgegeven.

Sporen op handen verdachten veilig gesteld

De ramen van het busje waar de scooter in staat, zijn dichtgeplakt met vuilniszakken. In de laadruimte zijn flessen met vloeistof te zien. De politie heeft de handen van de twee verdachten in zakken gestopt en afgeplakt om zo sporen veilig te stellen.
Eén van de geëvacueerde buurtbewoners vertelt aan verslaggever Maikel Coomans dat ze wakker werd van gebonk op de deur. 'Ik vroeg aan mijn man of hij wilde gaan kijken wat er aan de hand was. Er stond politie voor de deur die zei dat we direct weg moesten'. De agent vertelde haar dat 'er een busje stond van de plofkraak met explosieven'. Ze ging met de hele familie naar haar moeder, een paar straten verderop. In de loop van de ochtend mochten ze weer terug.
UPDATE: Het doelwit van de plofkraak blijkt een sealbagautomaat te zijn. Ondernemers kunnen daar hun geld in afstorten.