Hoger beroep in zaak Mitch Henriquez van start

© Christel van der Meer
DEN HAAG - In de extra beveiligde rechtbank op Schiphol begint dinsdag het hoger beroep van de agenten die veroordeeld zijn voor de dood van Mitch Henriquez. De twee werden in december vorig jaar veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden voor hun aandeel in de dood van de Arubaan.
Mitch Henriquez overleed de dag nadat hij was aangehouden op muziekfestival Night At The Park in Den Haag, eind juni 2015. Hij had tegen agenten geroepen dat hij een wapen bij zich had en daarbij naar zijn kruis gewezen. Er waren vijf agenten voor nodig om de grote en sterke 42-jarige Henriquez onder controle te krijgen bij zijn arrestatie. Twee van de betrokken agenten zijn strafrechtelijk vervolgd. Zij hadden het meeste en heftigste geweld toegepast.
De rechtbank achtte de twee agenten uiteindelijk schuldig aan mishandeling met de dood tot gevolg. Hun identiteit wordt afgeschermd in de rechtszaal, omdat zij en hun families na de arrestatie zwaar bedreigd zijn. De dood van Henriquez zorgde destijds voor dagenlange rellen in de Haagse Schilderswijk.

Hoger beroep

Begin dit jaar werd duidelijk dat de agenten beiden beroep aantekenen tegen het vonnis. Hun advocaten zeggen dat de agenten 'zich niet bij enige veroordeling neerleggen'. De verdediging wil dat de agenten volledig worden vrijgesproken.
De zaak wordt dinsdag nog niet inhoudelijk behandeld. Het gaat om een zogenoemde regiezitting, waarbij vooral duidelijk wordt wat de stand van het onderzoek is. In april 2019 staat de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep gepland.