Nederlandse zoon van 'Haagse haatimam' moet België uit

Imam El Alami Amaouch.
Imam El Alami Amaouch. © YouTube
DEN HAAG - België bereidt de uitwijzing voor van de zoon van een jarenlang in Den Haag verblijvende Nederlands-Marokkaanse 'haatpredikant' die twee jaar geleden in een filmpje opriep christenen te vermoorden. De tiener moest daarna een deradicaliseringsprogramma volgen. Hij is inmiddels meerderjarig en wordt vanwege zijn Nederlandse paspoort over de grens gezet.
De jongeman is woensdag in afwachting van de uitwijzing in een gesloten centrum geplaatst. De Nederlandse autoriteiten zouden op de hoogte zijn gesteld. Zijn vader El Alami Amaouch, ook wel bekend als Alami abu Hamza, werd al eerder uitgewezen.
De jongen kwam in opspraak omdat hij in het filmpje 's nachts door Verviers loopt terwijl hij in het Arabisch oproept tot moord op christenen. 'Oh Allah, vernietig de gehate christenen. Dood hen allen, spaar er niet een.'

Veel jongeren geradicaliseerd

Zijn vader zou veel jongeren in de omgeving van de Waalse stad hebben geradicaliseerd. Een aantal van hen zou naar Syrië zijn vertrokken om er te vechten. Verviers wordt ook in verband gebracht met de aanslagen in Parijs en Brussel. Terroristen zouden er geschuild hebben.
De Haagse PVV-fractie vreest dat El Alami Amaouch nog steeds zijn boodschappen verspreidt in de Schilderswijk. De partij heeft raadsvragen gesteld over de uitzetting van zowel de vader als de zoon en wil dat burgemeester Pauline Krikke met de minister van Justitie en Veiligheid in gesprek gaat over het opleggen van een 'stadsbreed gebiedsverbod' voor beiden.