Bijen gedijen het best in Zoetermeer

ZOETERMEER - Zoetermeer is uitgeroepen tot de bijvriendelijkste gemeente van Nederland. Bij de verkiezing door het landelijke project Nederland Zoemt liet de lijvige leisurestad het pittorekse Brabantse Sint Anthonis en gezellige Horst aan de Maas in Limburg achter zich. Het levert de gemeente Zoetermeer vijftig vierkante meter biologische bloembollen en een groot bijenhotel op.

Dat Zoetermeer met de prijs mag pronken, komt omdat een groot deel van de vaste planten en heesters 'bijvriendelijk' zijn. Ook zijn er volgens de jury de laatste jaren 3200 bijvriendelijke bomen geplant en wordt het openbaar groen minder gemaaid zodat bijen zich thuis blijven voelen.

In Nederland zijn 43 gemeenten officieel bijvriendelijk. Zij houden rekening met de beplanting binnen de gemeentegrenzen en zorgen er op die manier voor dat bijen goed kunnen gedijen. Dat is belangrijk, zeggen veel natuurorganisaties, omdat het slecht gaat met de bij. Bijna de helft van de 358 soorten wilde bijen wordt met uitsterven bedreigd.

LEES OOK: Bijen in Groene Hart nemen verhaal over bloemetjes en bijtjes heel serieus