Vijf jaar cel voor nepagent die ouderen oplichtte: 'Laaghartig en gewetenloos'

© Archief
DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft vijf jaar cel opgelegd aan Jacobus W. De 47-jarige Hagenaar misleidde als nepagent bejaarden met babbeltrucs en beroofde ze vervolgens.
'De verdachte ging op uitzonderlijk brutale en laaghartige wijze te werk', sprak de rechtbank. 'Hij heeft op stuitende wijze geprofiteerd van kwetsbare en afhankelijke slachtoffers, met uitsluitend winstbejag als drijfveer. Dat getuigt van gewetenloosheid en een verregaand gebrek aan moreel besef.'
W. belde als politieman aan bij ouderen in en om Den Haag. De dader liet de slachtoffers die de deur opendeden een penning zien en zei dat er in de buurt was ingebroken. Hij kwam zogenaamd 'sloten controleren en juwelen registreren'.

Dominant en intimiderend

De oplichter ging vervolgens dominant en intimiderend de woning binnen. Daar bewoog hij zich snel door verschillende kamers en gaf hij de slachtoffers allerlei bevelen en opdrachten. Zo ontdeed hij een vrouw van haar sieraden terwijl ze in een stoel zat.
Soms deed W. zich ook voor als aannemer of iemand die iets kwam repareren. Zo maakte hij een slachtoffer wijs dat ze haar goud moest afdoen. Dit omdat hij met een bijtend middel een lekkage moest verhelpen. Na afloop was het goud verdwenen.

Water door de keuken

Ook creëerde de oplichter zelf een keer een lekkage. Hij zette de kraan in de keuken open. Vervolgens draaide hij de sifon (zwanenhals) onder de wasbak los. Toen het water door de keuken stroomde, sommeerde hij het slachtoffer om te gaan dweilen. Ondertussen ging W. zelf in de woning op rooftocht.
Enkele malen had de oplichter een handlanger bij zich. Deze Martinus B. leidde een slachtoffer af en W. roofde vervolgens sieraden, geld en bankpassen weg. Achteraf belde W. één van zijn slachtoffers zelfs nog op 'als bankmedewerker'. Hij vroeg naar de pincode van de gestolen pas.

Derde verdachte vrijgesproken

Met alle ontvreemde bankpassen tezamen werden duizenden euro's gepind. De gestolen sieraden hadden soms grote emotionele waarde. Het oudste slachtoffer, een vrouw uit Den Haag, was 95 jaar.
Handlanger Martinus B. kreeg drie maanden celstraf. De derde verdachte, Gerardus de H. (66) uit Voorburg, is vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs. Tegen de hoofddader was acht jaar cel geëist tijdens de behandeling van de strafzaak twee weken geleden. Hij kreeg een lagere straf omdat hij van een aantal gevallen werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.