Kjeld Nuis en Patrick Roest op het podium bij 1500 meter

REGIO - Kjeld Nuis (Team Jumbo) uit Zoeterwoude heeft bij de tweede wereldbeker schaatsen op het buitenijs in Tomakomai de 1500 meter op zijn naam geschreven. De olympisch kampioen op dit onderdeel zegevierde in een baanrecord van 1.47,61. Lekkerkerker Patrick Roest, de tegenstander van Nuis in de achtste rit, pakte zilver in 1.48,20.

Het brons was voor Thomas Krol. Hij finishte in een tijd van 1.48,39. Denis Joeskov, Europees kampioen op de schaatsmijl, ontbrak in Tomakomai. De Rus won vorige week de 1500 meter in Obihiro, met Nuis als tweede en Roest als derde.

Nuis veroverde in Tomakomai zijn zesde wereldbekerzege op de 1500 meter en zijn negentiende in totaal. In het prestigeduel met Roest, die hem bij de wereldbekerkwalificatie begin november in Thialf nog te snel af was, nam de 29-jarige schaatser meteen het initiatief. Zijn zeven jaar jongere tegenstander kon wel in de buurt blijven, maar hem niet echt bedreigen.

Top 3 wereldbekerklassement

Krol, vierde in Obihiro, ging in de laatste rit vol in de aanval en was na 700 meter nog net iets beter dan Nuis. In de laatste twee ronden moest de aanwinst van Team Jumbo echter te veel prijsgeven op het schema van de wereldkampioen. In het wereldbekerklassement bestaat de top drie nu eveneens uit drie Nederlanders: Nuis, Roest en Krol.

LEES OOK: Schaatser Patrick Roest verovert goud op achtervolging

Deel dit artikel: