Sassenheim en Reeuwijk krijgen verlicht Van Gogh-citaat

REGIO - Bewoners van Sassenheim en Reeuwijk en met name degenen die de Van Goghstraat passeren, kunnen vanaf maandag 26 november tot en met 18 december genieten van een opgelicht citaat van de beroemde schilder Vincent van Gogh. Het citaat in Sassenheim is: 'Ik ben artist – de beteekenis van altijd zoeken zonder ooit volmaakt te vinden' en is uitgezocht door actrice Loes Luca.

In 24 steden met Van Gogh-straten door heel Nederland verlichten lantaarnpalen citaten van de schilder uitgezocht door bekende Nederlanders. De actie is georganiseerd door het Van Gogh Museum en is eerder deze maand begonnen in Amsterdam.

Tekst loopt door na de foto.

Brief en tekening Vincent van Gogh aan zijn broer Theo | Vincent van Gogh

In Reeuwijk kunnen mensen een citaat vinden dat is uitgezocht door singer-songwriter Lucky Fonz III, namelijk: 'Als ik geen andere gekken van nabij had gezien, had ik het nooit afgeleerd om er altijd aan te denken.' Lucky Fonz III: 'De brieven van Van Gogh breken met het romantische clichébeeld dat we van hem hebben. Je leert de mens achter de kunstenaar echt kennen. En herkent heel veel emoties.'

Van Gogh beter begrijpen
Axel Rüger, directeur van het Van Gogh museum: 'Het Van Gogh Museum bezit het leeuwendeel van de brieven, meer dan 800, die Vincent van Gogh voornamelijk schreef aan zijn broer Theo. De brieven zijn een belangrijke bron om Van Gogh beter te begrijpen, als kunstenaar en als mens. Hij schreef niet alleen over zijn schilderijen en wat hij wil bereiken als kunstenaar, maar ook over zijn visie op leven en dood, zijn worsteling met eenzaamheid en zijn behoefte aan liefde en verbintenis. Dat zijn onderwerpen waar iedereen zich mee kan identificeren, ze hebben nog steeds een enorme relevantie.'

Behalve de uitgelichte Van Gogh-straten kunnen Van Gogh-liefhebbers ook genieten van een podcastserie, waarin de beroemdheden de brieven voorlezen en hun licht over de tekst laten schijnen. Aan de serie deden behalve Loes Luca en Lucky Fonz III ook Adriaan van Dis, rapper Akwasi en actrice Nazmiye Oral mee.

LEES OOK: Portret van echtgenote Rembrandt van Rijn na 268 jaar terug in Nederland

Deel dit artikel: